Obilježavanje 30. godišnjice osnutka SJP PU varaždinske „RODA“

  • Slika \PU_V\vijesti\2021\Obljetnica Roda\9..jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Važan datum za Policijsku upravu varaždinsku i Udrugu specijalne jedinice policije Policijske uprave varaždinske „RODA“ je 18. ožujka.

Naime, tog datuma 1991. godine utemeljena je Specijalna jedinica policije tadašnje Policijske uprave Varaždin, koju su sačinjavali najbolji hrvatski sinovi s područja Varaždina, Međimurja, Zagorja i Podravine.

Odmah po utemeljenju, ustrojen je zapovjednički kadar u jedinici, koji u suradnji s rukovodstvom Policijske uprave, priprema i provodi ustroj, pronalazi smještaj Jedinici te nabavlja premu za pripadnike Jedinice.

Cjelokupni sastav Jedinice, koji je u početku imao snagu jednog ojačanog voda, bio je smješten  u prostore Policijske stanice Čakovec. U tom su trenutku u čakovečkoj Policijskoj stanici bili najbolji uvjeti smještaja i rada pa je provođenje redovnih zadaća i obuke započelo odmah idućeg mjeseca.

Specijalna jedinica policije „RODA“ u Domovinskom je ratu pokazala izvrsnu organizacijsku sposobnost, zajedništvo i odlučnost u oslobađanju Republike Hrvatske. Osim značajnog doprinosa u oslobođenju grada Varaždina, jedinica je sudjelovala u oslobađanju prostora diljem Lijepe Naše, proživjela najteže trenutke u Karadžićevu kod proboja za Vukovar te provela niz godina na Velebitu. Brojne pohvale, priznanja i odlikovanja ukazuju na hrabrost, sposobnost i obučenost ove Jedinice, kao i na zajedništvo, poštovanje i organiziranost njezinih pripadnika.

U četvrtak, 18. ožujka, Jedinica je obilježila 30. obljetnicu svog osnutka. U spomen svim poginulim suborcima, na Varaždinskom su groblju položeni  vijenci i zapaljene svijeće, a  nazočne je u molitvu uveo policijski kapelan PU varaždinske velečasni Ivica Horvat.

Predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije „Roda“ Dražen Vitez, tom je prilikom istaknuo „Svoje poginule suborce nećemo nikada zaboraviti i nećemo dopustiti da se zaboravi njihova žrtva. Nažalost, jedino što možemo jest odati im zasluženu počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca“.
                          
Iako je bila planirana velika svečanost, zbog situacije uzrokovane pandemijom COVID-19 te preporuka i mjera Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, načelnik Policijske uprave Predrag Benčić, sukladno tome priredio je prijem za rukovodstvo Udruge u prostorijama Policijke uprave.

Uz prigodno slovo, predsjednik Udruge Dražen Vitez, u znak zahvalnosti uručio je Spomen plakete načelniku Policijske uprave varaždinske Predragu Benčiću, ratnom načelniku Policijske uprave Ivanu Žitnjaku, posthumno jednom od ratnih zapovjednika postrojbe Goranu Mihaliću te velečasnom Ivici Horvatu.
 
 

Stranica