​Ne ostavljajte djecu samu u vozilima jer posljedice mogu biti tragične!

  • Slika \PU_V\vijesti\2024\Ne ostavljajte djecu samu u vozilima\20240717_120522.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

​Provode se preventivne aktivnosti s ciljem osvješćivanja i upozorenja o opasnostima od dehidracije i stradavanja djece ostavljene u vozilima

Foto: PU varaždinska

Kako se s visokim temperaturama zraka znatno povećava opasnost od mogućnosti dehidracije i stradavanja djece ostavljene u vozilima, policijski službenici Policijske uprave varaždinske u suradnji s djelatnicima Društva Crvenog križa Varaždinske županije, započeli su s preventivnim aktivnostima kako bi upozorili roditelje kao i sve koji brinu o djeci, da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

Apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života djece je da se dijete ne ostavlja u vozilu niti pri umjerenim temperaturama, niti „samo nekoliko minuta“ uz otvorena vrata ili prozore, jer dijete ostavljeno samo u vozilu, pa i na kratko, u opasnosti od je toplinskog udara, dehidracije, pregrijavanja i ozljeda. Do toplinskog udara dolazi kada djetetova temperatura tijela naraste iznad 40 °C, a što je veći udio vlage u zraku, osoba se teže može rashladiti znojenjem.

Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do kobnih posljedica odnosno do oštećenja mozga i bubrega.

Kako bi osvijestili i upozorili što veći broj osoba na ovu problematiku, policijski službenici i djelatnici Društva Crvenog križa su na više lokacija kod trgovačkih centara diljem Varaždinske županije,  distribuirali informativni letak u kojem su posebno istaknute posljedice ostavljanja djece u vozilima.

Tom su prilikom roditeljima i skrbnicima, skretali pozornost da je tijekom ljetnih mjeseci jako važno da budu oprezni i ne ostavljaju djecu u vozilu bez nadzora punoljetne osobe jer se na taj način grubo zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava, a posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje.

Budući da su ranijih godina zabilježeni i slučajevi zaboravljanja, odnosno slučajnog ostavljanja djece u vozilima, preporuka je izbjegavanje automatizma i mijenjanje ustaljenog ponavljanja radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeno i slično).

Isto tako je preporuka ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz vozila na stražnjem sjedalu kako ne bismo  izašli  iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

Nadamo se kako ćemo na ovaj način povećati sigurnost djece i spriječiti njihovo stradavanje.

Također, iako se akcija odnosila na djecu, apeliramo na vozače da ne ostavljaju u vozilima niti kućne ljubimce. 


 

Stranica