Nastavak kriminalističkog istraživanja za zlouporabu položaja i ovlasti

Slika PU_V/vijesti/ilustracije/policajac02.jpg

Daljnjim nastavkom kriminalističkog istraživanja nad 56-godišnjakom i 58-godišnjakinjom, policijski službenici Policijske uprave varaždinske utvrdili su da postoji osnovana sumnja da su kao odgovorne osobe trgovačkog društva iz Varaždina,

Foto: Ilustracija

Daljnjim nastavkom kriminalističkog istraživanja nad 56-godišnjakom i 58-godišnjakinjom, policijski službenici Policijske uprave varaždinske utvrdili su da postoji osnovana sumnja da su kao odgovorne osobe trgovačkog društva iz Varaždina, tijekom studenog 2011. godine prilikom sklapanja sporazuma o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretninama prema ugovoru sa jednom bankom dali pravo zaloga na nekretninu koja u tom trenutku više nije bila u vlasništvu trgovačkog društva jer ju je tijekom 2011. godine, temeljem sklopljenog ugovora otplatio jedan bračni par.

Također je utvrđeno da su u rujnu 2010. godine prilikom sklapanja sporazuma o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretninama prema ugovoru o dugoročnom kreditu s jednom drugom bankom dali pravo zaloga na nekretnine koje također u tom trenutku nisu više bile u vlasništvu trgovačkog društva obzirom da ih je tijekom 2010. i 2011. godine prema sklopljenim kupoprodajnim ugovorima otkupilo i u cijelosti isplatilo pet kupaca. Vrijednost svih navedenih založenih nekretnina procjenjuje se na oko 1.6 miliona kuna.

Nadalje, utvrđeno je da su navedeni odgađali izdavanje tabularnih isprava temeljem kojih bi stvarni vlasnici mogli upisati pravo vlasništva u zemljišnim knjigama tako da su kod sklapanja oba sporazuma o osiguranju novčane tražbine odgovornim osobama banaka predočili zemljišno-knjižne izvatke na kojima je kao jedini vlasnik bilo upisano njihovo trgovačko društvo, a tek nakon što je u zemljišnim knjigama bilo upisano založno pravo u korist banaka, oštećenim je vlasnicima izdano očitovanje temeljem kojih su mogli upisani prava vlasništva, te su na taj način spriječeni da slobodno raspolažu svojim kupljenim nekretninama.

Iznos ugovorenog kredita od strane prve spomenute banke za kojeg su upisana založna prava od 1 700 000 EUR-a te da do početka travnja ove godine trgovačko društvo nije uplatilo ni jednu ratu, a isto tako se ne vraća ugovoreni kredit kod druge banke za kojeg je upisano založno pravo od 4 118 888 EUR-a. Protiv 56-godišnjaka i 58-godišnjakinje je podnijeta kaznena prijava za kazneno djelo Zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 337. Kaznenog zakona, a policijski službenici PU varaždinske nastavljaju daljnji rad vezano uz poslovanje navedenog poduzeća.



Stranica