Nakon dvije godine predanog rada razriješen misterij nestanka muškarca na području Varaždina

  • Slika PU_V/cestica//DSC_0038.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nestali muškarac žrtva je kaznenog djela teškog ubojstva – protiv tri osobe podnijeta kaznena prijava


 
Danas je u Policijskoj upravi varaždinskoj održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati dovršenog kriminalističkog istraživanja povodom nestanka  hrvatskog državljanina D.P. (46). Kriminalističko je istraživanje rezultiralo kaznenom prijavom za kazneno djelo teškog ubojstva protiv tri osobe: 52-godišnjeg hrvatskog državljanina te dvojice državljana Srbije starosti 39 i 27 godina.
 
Rezultate kriminalističkog istraživanja na konferenciji za medije predstavili su Predrag Benčić, načelnik Policijske uprave varaždinske, Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta Ravnateljstva policije te Sandra Karabegović, voditeljica Službe kriminalističke policije Policijske uprave varaždinske.
 
Načelnik Benčić istaknuo je kako je nakon dvije godine marljivog, predanog i profesionalnog rada policijskih službenika Policijske uprave varaždinske razriješen nestanak hrvatskog državljanina čiji je nestanak prijavljen 2018. godine i nastavio: „Kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da se radi o kaznenom djelu, pohvaljujem policijske službenike kriminalističke policije Policijske uprave varaždinske, grupe općeg kriminaliteta koji su radili na razrješenju ovog slučaja te zahvaljujem i Ravnateljstvu policije, Upravi kriminalističke policije i Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu na pomoći u provođenju kriminalističkog istraživanja“.
 
Policijske službenike Policijske uprave varaždinske u ime Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije pohvalio je i voditelj Ivica Kropek. Govoreći o kriminalističkom istraživanju, Kropek je naveo kako je ono bilo potaknuto 13. srpnja 2018. godine prijavom nestanka tada 44-godišnjeg hrvatskog državljanina.
 
„Provođenjem cjelokupnog kriminalističkog istraživanja, tijekom kojeg je poduzet veći broj policijskih izvida i dokaznih radnji, utvrđena je osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva iz članka 111. Kaznenog zakona Republike Hrvatske. Počinjeno je vatrenim oružjem 10. srpnja 2018. godine na području grada Varaždina“ rekao je voditelj Kropek. Naime, počinitelji su prema prethodno stvorenoj namjeri za počinjenje kaznenog djela, dogovorili susret sa žrtvom te nakon toga kazneno djelo i počinili. Tijelo žrtve je u narednom razdoblju preseljeno s mjesta počinjenja te se daljnjim kriminalističkim istraživanjem nastojalo utvrditi mjesto gdje se tijelo nalazi. „Tijekom listopada 2020. godine Županijskom državnom odvjetništvu je podnesena kaznena prijava, odnosno posebno izvješće protiv troje počinitelja kaznenog djela, a poduzimanjem daljnjih dokaznih radnji, u vidu očevida i ekshumacije, tijelo je u konačnici pronađeno 13. studenog 2020. godine“, rekao je Ivica Kropek.
 
Kriminalističkim istraživanjem utvrđeni su dovoljni elementi sumnje u samo počinjenje kaznenog djela, kao i da se radi o kaznenom djelu s elementima organiziranosti u koje su uključeni strani državljani. „Ostvarena je vrlo dobra suradnja s policijama više zemalja u regiji, kao i u Europi. Isto tako bitno je napomenuti da je cjelokupno kriminalističko istraživanje bilo popraćeno i od strane Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu koje je dalo sav potreban support“, zaključio je Kropek.
 
Voditeljica Službe kriminalističke policije Policijske uprave varaždinske Sandra Karabegović zahvalila je policijskim službenicima Policijske uprave varaždinske i Ravnateljstva policije i istaknula „ zahvaljujem i Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu, kao i pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja te Ministarstva obrane koji su policijskim službenicima pružali potrebnu pomoć u ovom kriminalističkom istraživanju“.
 
Na konferenciji  je istaknuto kako je provedenom obdukcijom te vještačenjem Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić Zagreb, potvrđena istovjetnost pronađenog leša s identitetom nestalog D.P.

Detaljno priopćenje možete pročitati OVDJE
 

Stranica