Na Kapucinskom trgu u Varaždinu obilježen Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

  • Slika /PU_V/20201021_123545.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Saborski zastupnici radi podizanja svijesti svih sudionika u prometu, odlučili su da se 21. listopada obilježava kao Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

Danas, 21. listopada 2020. godine na Kapucinskom trgu u Varaždinu Policijska uprava varaždinska i Postaja prometne policije Varaždin obilježili su Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa.
 
Saborski zastupnici radi podizanja svijesti svih sudionika u prometu, odlučili su da se 21. listopada obilježava kao Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa.
 
Zastupnici su tako podržali zajednički prijedlog saborskih odbora za unutarnju politiku i za pomorstvo koji su prvotno tražili  da se spomenuti datum obilježava kao Nacionalni dan bez mobitela u prometu, ali su  prihvatili Vladinu argumentaciju da to bude Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa. Naime, mobiteli su veliki sigurnosni problem u prometu, ali i za napomenuti je da je njihovo korištenje samo jedan od četiri čimbenika koji utječu na sigurnost, dok su ostali brzina, alkohol i nekorištenje sigurnosnog pojasa.


Osim u Varaždinu još na deset lokacija u Hrvatskoj su se dijelili letci na kojima se građani upozoravaju na četiri glavne ubojice u prometu – vožnja u alkoholiziranom stanju, korištenje mobitela tijekom vožnja, nevezivanje pojasa i prekoračenje brzine.  

Obilježavanju su prisustvovali načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić sa suradnicima, zamjenik župana Robert Vugrin, zamjenica gradonačelnika grada Varaždina Sandra Malenica, te predstavnici Hitnih službi, Županijskog savjeta za sigurnost cestovnog prometa, srednje Strojarsko prometne škole i Auto škole Crnković, odnosno  sve organizacija koje su vezane ili doprinose sigurnosti. Svojom nazočnošću su poslali poruku svim sudionicima koji na bilo koji način sudjeluju u prometu o važnosti poštivanja prometnih propisa uz moto „Neka svaki dan bude siguran“.
 
Policijski službenici su na stacioniranim policijskim vozilima u 12 sati upalili sirene u trajanju od 30 sekundi na obilježenim raskrižjima i to; Optujska-Trstenjakova, kružni tok Braće Radić, kružni tok Miroslava Krleže i Koprivnička – Međimurska.
 
Prilikom obilježavanja na Kapucinskom trgu u kratkom obraćanju prisutnima načelnik Predrag Benčić je istaknuo; „Varaždin je jedan od gradova u kojima se posebno obilježava Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa. U protekle dvije godine Policijska uprava varaždinska spada među županije sa najmanjom smrtnošću u prometnim nesrećama promatrajući broj poginulih osoba na sto tisuća stanovnika“.
Nakon govora na platnu je pušten video i audio spot Policijske uprave varaždinske „Četiri ubojice u prometu“, te su svi prisutni predstavnici organizacija pustili po 4 balona u zrak kao simbolika obilježavanja Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa.
 
Tijekom današnjeg dana policijski službenik za preventivu Postaje prometne policije Varaždin Davor Bezak održao je edukativna predavanja maturantima Strojarske i prometne škole i druge gimnazije Varaždin.
Policijski službenici Postaje prometen policije Varaždin su tijekom današnjeg dana svakom zaustavljenom ili nadziranom vozaču uručili promotivni letak 4 ubojice u prometu, te prigodni promotivni materijal.
 

Stranica