Međunarodni dan nestale djece i trgovanje ljudima

Slika /PU_V/vijesti/ilustracije/trgovina.jpg

U Info centru Varaždin obilježen Međunarodni dan nestale djece

Foto: Ilustracija

Međunarodni dan nestale djece obilježava se od 1983. godine svakog 25. svibnja, čime se javnosti skreće pozornost na problematiku nestale i zlostavljane djece,  ali i podiže senzibilitet građana po pitanju ovog fenomena. Ovaj Međunarodni dan iniciran je u znak sjećanja na američkog dječaka Etana Patza koji nikada nije pronađen.
Međunarodni dan nestale djece, dan je kada se svi zajedno podsjećamo na djecu, kojoj god strani svijeta pripadala, a koja još uvijek nisu u svom domu, u sigurnom okružju svojih najmilijih.
Pojavni oblici nestanka djece i maloljetnih osoba su višestruki. Posljedica je udaljavanje iz obiteljskih domova ili odgojnih ustanova. A uzrok?
Policijskim iskustvom možemo govoriti kako se uzroci ovih vidova rizičnih ponašanja mladih povezuju se s: avanturizmom, skitnjom, prosjačenjem, problemima koji se događaju unutar same obitelji,  mladenačkom neposlušnošću u kombinaciji s mladenačkim buntom,  razočaranjem  i neuspjehom u školi,  emocionalnom nezrelosti ili snažnom emocijom poput ljubavi, sve do nespretno odabranog načina za društvenim dokazivanjem, pa čak i zbog bolesti.
U slučajevima kada se radi o udaljenju iz odgojnih ustanova uzrok  se često skriva u  otežanoj prilagodbi na uvjete života u odgojnoj ustanovi, namjernom izbjegavanju izrečene odgojne mjere, različitim  oblicima neprihvatljivih oblika ponašanja (činjenje kaznenih djela, sukob s autoritetom, loš utjecaj vršnjačke grupe, želja za dokazivanjem kroz odabiranje negativnih društvenih vrijednosti...).

Što kažu brojke?

Godišnje se evidentira 1100 do 1500 nestanaka djece. Ovi podaci uključuju udaljenja iz obiteljskog doma, kao i bjegove štićenika iz ustanova. Važno je istaknuti da ovdje ne govorimo o nestanku 1100 do 1500 djece već neka djeca nestanu/udalje se i nekoliko puta godišnje, te budu pronađena ili se sama vrate. Dio iskazanih brojeva odnosi se i na djecu strance koji nemaju regulirani status u RH a koji se, nakon privremenog smještaja u odgojnu ustanovu (najčešće) samovoljno udaljavaju.
Doba godine kada je pojačan broj nestanka osoba mlađih od 18 godina je upravo vrijeme koje dolazi, a to je početak ljeta. Analize policijskih postupanja upućuju na zaključak da je dio djece u ovim postupcima motiviran prividom zabave, kao odlazak na more bez roditeljske dozvole i dogovora! Dok dio djece, zbog straha suočavanja s lošim životnim odabirima i strah suočavanja s posljedicama loše učinjenog (loše ocjene i uspjeh u školi…).
Treba znati da su djeca - ranjiva skupina.
Nestanci su rizični i iznimno opasni događaji, posljedice kojih,  mogu biti neprocjenjivo teške i fatalne.
 
Zato je mlade potrebno upoznati  i osvijestiti s činjenicama da se prilikom bjegova i nestanaka povećava rizik da:
  •     postanu žrtvama nasilja, iskorištavanja ili nekog drugog kaznenog djela (prosjačenje, prostitucija, trgovanje ljudima…)
  •     pod prisilom ili prijetnjom postanu počinitelji kaznenog djela jednom kada se nađu na ulici bez nadzora roditelja ili adekvatne skrbi  krađe, razbojništva…)
  • ​    postanu žrtvom trgovanja ljudima
Pronalasku nestale djece policija posvećuje posebnu pažnju i angažman. Cilj je vratiti nestalo dijete ili maloljetnika u siguran dom ili ustanovu koja skrbi o njemu. U postizanju tog cilja uvijek je dobrodošla pomoć građana, ali i medija koji su se u ovom području višestruko dokazali svojom solidarnošću i razumijevanjem.
Kod traganja za nestalom osobom, policija najviše korisnih informacija očekuje od djetetova prijatelja, poznanika, članova obitelji kao i osoba iz djetetovog bližeg okruženja.

Posebno je važno

Građani svoja saznanja dijele s policijskim službenicima, koji će provjeriti svaki informaciju. Kako bi se u traganje za nestalim osobama uključio što veći broj građana od kojih se mogu pribaviti korisna saznanja o mogućoj lokaciji nestale osobe Ministarstvo unutarnjih poslova je u rujnu 2011. godine realiziralo projekt web stranice NENO – Nacionalna evidencija nestalih osoba (www.nestali.hr). Osim objave profila nestale osobe u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba (www.nestali.hr) fotografija i obavijest o nestanku po potrebi i procjeni objavljuje se i u medijima.
Nestanak je važno prijaviti odmahNe čekajte da prođe 24 sata. Naime, nestanak osobe policiji se prijavljuje bez odgađanja, dakle ne postoji propisano vrijeme čekanja za prijavu nestanka. Prema dosadašnjem iskustvu gotova sva djeca čiji se nestanak  prijavio u kratkom vremenu,  vrate se ili ih policija pronađe.
Nestanak osobe se može prijaviti osobno u najbližoj policijskoj postaji, a podnositelj prijave potpisuje Zapisnik o nestanku osobe. Nestanak može prijaviti svatko tko ima saznanja ili opravdanu sumnju da je određena osoba nestala. Nestanak djeteta mora prijaviti roditelj, zakonski zastupnik ili skrbnik kao i zaposlenik odgojne ustanove ukoliko se radi o bijegu iz odgojne ustanove.
Kod zaprimanja prijave nestanka policijski službenici će pitati za identifikacijske podatke, podatke o osobnom opisu i odjeći u koju je osoba bila odjevena u trenutku nestanka,  fotografiju osobe, tražiti će dnevnike, bilješke ili oproštajno pismo, podatke o školovanju, mjestu i vremenu nestanka, podatke o osobama koje su zadnje bile u kontaktu s osobom, podatke o mogućim motivima nestanka, korisna saznanja o uobičajenim svakodnevnim kretanjima i navikama osobe, podatke o mjestima koja posjećuje, osobama s kojima se druži, adresama prijatelja i poznanika, broj mobitela koji koristi.

Svake godine unutar zemalja Europske unije nestane 250 tisuća djece, svake dvije minute jedno dijete.

Stranica