​Edukacija djece i mladih na temu prevencije nasilja na internetu

  • Slika \PU_V\vijesti\2024\Akcija Dislike\20231207_104229.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Kako su današnja djeca i mladi u velikoj mjeri vezani uz digitalnu tehnologiju koja nameće i  ubrzaniji tempo života te s obzirom da djeca vole i lako prate sve što je dinamično, brzo, vizualno lako dohvatljivo, pokušavaju im se prilagoditi i preventivne  aktivnosti, kako bi što lakše upamtili ono što je važno za njihovu sigurnost.  

Foto: PU varaždinska 

Tako je Policijska uprava varaždinska za ovu školsku godinu završila provođenje planiranih preventivnih aktivnosti u sklopu projekta „Nasilje na internetu - cyberbullying“, usmjerenih na prevenciju nasilja na internetu, za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola na području Varaždinske županije.
 
Nakon upoznavanja sa kaznenopravnom zaštitom učenika sedmih i osmih razreda u 14 osnovnih škola na području  policijskih postaja Ivanec i Ludbreg, uslijedilo je moderno poučavanje kroz preventivni program “Spriječimo nasilje na internetu“, u sklopu čega je organizirano 5 edukativnih predstava.
 
Bila je to prilika da djeca, kroz umjetnost i na njima zanimljiv način, promišljaju, ponavljaju naučeno, aktivno sudjeluju u edukativnoj interaktivnoj predstavi pod nazivom „Dislike“.

Tako su kroz pjesmu i priču o virtualnom uspjehu infuencera, youtubera i trap umjetnika poznatog pod pseudonimom Psycho Mouse (glumac Andre Damiš iz Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca), utvrdili svoje znanje o prednostima i manama virtualnog svijeta,  podsjetili se kome će se obratiti ako krene po zlu, zatim da o nasilju ne smiju šutjeti već ga prijaviti te ono najvažnije, da se u virtualnom svijetu trebaju ponašati odgovorno jer nastale posljedice nasilja na internetu imaju teške i trajne posljedice, teže od nasilja u stvarnom životu.
 
Policijska uprava varaždinska zahvaljuje Vijećima za prevenciju kriminaliteta gradova Ludbreg, Lepoglava i Ivanec te općinama Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec, Klenovnik, Donja Voća i Bednja, koji su financijski podržali ovaj preventivni program.
 
Nastavak projekta “Nasilje na internetu-cyberbullying” predviđen je za novu školsku godinu.

Stranica