Dani tehničke ispravnosti motocikala 2021.

Slika /PU_V/vijesti/2021/Plakat - Dani tehničke ispravnosti motocikla.jpg

Svi vlasnici motocikala mogu besplatno prekontrolirati ispravnost svog motocikla, mopeda, te ostalih vozila L kategorije (četverocikli i laki četverocikli) u Stanicama za tehnički pregled.

Sukladno dosadašnjim akcijama za ostale vrste vozila, u organizaciji stanica za tehnički pregled vozila, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, ove će godine na cijelom području Republike Hrvatske biti organizirana preventivno-sigurnosna akcija kontrole tehničke ispravnosti motocikla i mopeda pod nazivom „Dani tehničke ispravnosti motocikala 2021“. Akcija je usmjerena na nadzor tehničke ispravnosti motocikala i mopeda, te ostalih vozila L kategorije (četverocikli i laki četverocikli) obzirom da su posebno ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu.
Akcija se provodi u preventivno sigurnosnom cilju od 3. svibnja (ponedjeljak) do 8. svibnja (subota) 2021. godine, na cijelom teritoriju Republike Hrvatske u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila.

Temeljena je na poticanju vozača motocikala i mopeda na pravovremeno sagledavanje aspekata tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu, odnosno izbjegavanje prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila. Ujedno, namjera je i poticanje vozača motocikla i mopeda na važnost korištenja zaštitne opreme i podsjećanje na poželjno ponašanje u prometu. Vozači se u akciju uključuju dobrovoljno, a kroz savjetodavnu i tehničku pomoć stručno će im osoblje stanica za tehnički pregled ukazivati na značaj održavanja vozila.
Pregled vozila obavlja se BESPLATNO (bez naplaćivanja naknade) za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se izvanredno pojave na pregledu sa zamolbom da im se njihov motocikl ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost. Besplatni pregled vozila u sklopu ove akcije na zamjenjuje redovni tehnički pregled kojim podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije, te se u tom slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada.
 
U navedenom razdoblju policija će tijekom redovnog obavljanja službenih zadaća upućivati vozače ovih kategorija vozila na mogućnost besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehnički pregled.

Stranica