Dan zasebne postrojbe PU Varaždin

Slika \PU_V\vijesti\ilustracije\vukovar1.jpg

U petak, 11. rujna, u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnica Varaždinske županije, održat će se  obilježavanje Dana zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin

Radi se o postrojbi koja je dana 11. rujna 1991. godine, sa 185 policijskih službenika tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec, upućena na ispomoć u Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku, kao zamjena dotadašnjoj grupi na ispomoć i gdje je ostala sve do pada Vukovara.

Od tog je broja poginuo 21 policijski službenik, za petoricom se još traga i vode se nestalima. 119 policijskih službenika odvedeno je u srpske koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd.

Ranjeno je 66 policijskih službenika. Od posljedica rata i logora, nakon rata je preminulo 11 pripadnika Postrojbe.
Najveći dio postrojbe, čiji je zapovjednik bio Vjekoslav Cerovečki, inspektor iz Policijske stanice Varaždin (koji je poginuo 18. studenog 1991.), bio je smješten u Borovom Naselju. Zasebna postrojba je, osim stalnih obrambenih zadaća na prvim crtama bojišnice, po potrebi pružala pomoć u Vukovaru na Sajmištu, Priljevu, Lušcu, Vinogradskoj ulici i drugdje gdje je to situacija nalagala.

Program obilježavanja Dana zasebne postrojbe, 11. rujna 2020. godine je slijedeći:
  • 9.00 sveta misa u Varaždinskoj katedrali
  • 14.00  polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod spomen panoa    
           Policijske uprave varaždinske u Varaždinu, A. Cesarca 18
  • 15.00 svečana akademija u restoranu River Pub, Varaždin, Pavleka Miškine 53


Stranica