U varaždinskom poduzeću počinjeno više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te zlouporaba u gospodarskom poslovanju

Slika PU_V/vijesti/ilustracije/novac02.jpg

Opsežnim višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem u poduzeću s područja grada Varaždina, policijski službenici Policijske uprave varaždinske utvrdili su osnovanu sumnju da je troje uposlenika predmetnog poduzeća, starosti 68, 40 i 37 godina, od kojih prvoosumnjičeni kao direktor poduzeća i odgovorna osoba,

Foto: Ilustracija

Opsežnim višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem u poduzeću  s područja grada Varaždina, policijski službenici Policijske uprave varaždinske utvrdili su osnovanu sumnju da je troje uposlenika predmetnog poduzeća, starosti 68, 40 i 37 godina, od kojih  prvoosumnjičeni kao direktor poduzeća i odgovorna osoba, a drugo i trećeosumnjičeni, kao zaposlenici na pojedinim rukovodećim mjestima u poduzeću, počinilo više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti opisanih u članku 337. Kaznenog zakona, te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju opisano u članku 292. Kaznenog zakona.

Naime, osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni kao direktor i odgovorna osoba poduzeća u periodu unatrag desetak godina, na različite načine zlouporabio i iskoristio svoj položaj, čime je omogućio krivotvorenje službene dokumentacije, a temeljem koje mu je isplaćivan gotov novac u iznosu od oko 3 050 000 kuna. Također, osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni u razdoblju od 2006. do 2010. godine, zlorabeći svoj položaj utjecao na  lažno financijsko prikazivanje ostvarene dobiti, ostvarivši time sukladno Ugovoru o radu pravo na stimulativni dio plaće, kojom prilikom su mu na štetu poduzeća isplaćeni iznosi od oko 465 000 kuna.

Poreznim je nadzorom utvrđeno da je  prvoosumnjičeni od 2008. godine, sastavljanjem lažnih isprava i lažnim prikazivanjem uporabe utrošenih sredstava, te manje   uplaćenih   obveza u vidu doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, oštetio državni proračun Republike Hrvatske, odnosno fondove Republike Hrvatske u korist poduzeća, u nešto većem  iznosu od  260 000 kuna.

Isto tako, prvoosumnjičeni je kao fizička osoba potpisao Ugovor o izvođenju građevinskih radova  s poduzećem koje izvodi građevinsko obrtničke radove u visini od oko 290 000 kuna, a  za plaćanje je ugovorom   zadužio poduzeće u kojem je direktor i odgovorna osoba.  Tako sklopljenim ugovorom ostvario je ranije navedenu ne pripadajuću materijalnu korist.

Nadalje, osnovano se sumnja da su prvo, drugo i trećeosumnjičeni   ostvarili obilježja kaznenog djela Zlouporaba položaja i ovlasti , jer su dogovorno osnovali drugo poduzeće sa ciljem izvlačenja novca iz poduzeća u kojem su bili odgovorne osobe, a u korist novoosnovanog poduzeća. Na taj su način poduzeće u kojem su bili odgovorne osobe, oštetili  za iznos od oko 350 000  kuna. Ukupna materijalna šteta počinjenim kaznenim djelima na štetu navedenog poduzeća, kao i državnog proračuna procjenjuje se na iznos od oko  4 425 000 kuna. Sve tri osobe su  zbog osnovane sumnje da su počinili naprijed opisana kaznena djela, uz kaznenu prijavu, danas 3. svibnja u 10 sati, privedena u Istražni centar Županijskoga suda u Varaždinu.

Kriminalističko se istraživanje nastavlja.



Stranica