Održana 3. sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju općine Sračinec

Slika PU_V/vijesti/2009/09_mjesec/16_09/trnovec.JPG

U srijedu 27. travnja, u prostorijama općine Sračinec održana je 3. sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju općine Sračinec.

Foto: Ilustracija

U srijedu  27. travnja, u prostorijama općine Sračinec održana je 3. sjednica Vijeća za komunalnu  prevenciju općine Sračinec.

U uvodnom izlaganju  načelnik PP Varaždin Darko Blaži  iznio je podatke  o stanju sigurnosti u 2010. godini i prvom tromjesječju 2011. godine, a na osnovu pokazatelja zaključeno je da je stanje sigurnosti na području  općine Sračinec  zadovoljavajuće po svim parametrima -  od kriminaliteta preko javnog reda i mira do  problematike prometa.

Od provedenih aktivnosti od prošle  sjednice Vijeća  za komunalnu prevenciju načelnik  općine Božidar Novoselec  spomenuo je  postavljanje semafora za mjerenje brzine kretanja vozila ispred Osnovne škole u Sračincu, čime je  značajno  poboljšanja sigurnost  učenika, ali i ostalih  mještana koji  se kreću državnom cestom D-2. Predstavnica Županijskog crvenog križa iznijela je aktivnosti u provođenju projekta „Kap dobrote“ u kojem se poduzima briga o starijim i nemoćnim osobama, te ih se  i educira  kroz dostavljene prevencijske materijale o različitim oblicima  samozaštite od prekršaja i kaznenih djela. Također, u  završnim razredima OŠ u Sračincu  policijski službenici PP Varaždin organizirali su  predavanje  na temu „Prekršajna i kaznena odgovornost djece i maloljetnika“ a u svezi sve prisutnijeg  nasilja putem interneta, odnosno  društvenih  mreža, te posljedica istog.

Za predstojeće razdoblje  načelnik općine Sračinec iznio je  podatak o početku projekta izvođenja  pješačko – biciklističkih staza na najfrekventnijim ulicama općine, a  poboljšanjem te  vrste komunalne infrastrukture  značajno  će se pridonijeti i  sigurnosti kretanja po prometnicama  općine. Planira se i  osvjetljenje  kapelice  u Svibovcu Podravskom , a u pripremi je  i projekt  osnovne škole u koji će biti uključene i druge institucije pod nazivom „Budi mi prijatelj“.  Cilj projekta je  angažiranje  volontera – studenata  temeljem  Zakona o volonterstvu  koji će kroz različite  oblike  pomagati i raditi  sa slabijim učenicima, a jedan dio  njihove aktivnosti će također biti posvećen  i prevenciji  nedoličnog  i kažnjivog ponašanja  u školskoj dobi kroz dostavljene  prevencijske  materijale. U svezi predstojećeg policijskog preventivnog postupanja  istaknuto je nekoliko lokacija  na kojima se u manjoj mjeri događaju  devijantna ponašanja mladih i to u večernjim satima,  u svezi čega će se na tim mjestima  pojačati policijske  ophodnje.   

Na kraju, članovi Vijeća za prevenciju  općine Sračinec  zaključili su kako na području  općine postoji dobra  međuinstitucionalna  suradnja, a o svemu  će se i dalje putem medija izvještavati javnost, dok će lokalna  radio postaja pripremiti i termin za specijaliziranu  emisiju  u svezi aktivnosti i projekata  prevencije.



Stranica