Zajedno za veću sigurnost djece u prometu

Slika PU_V/vijesti/2011/03/24/PrOmEt 143.JPG

Dječji vrtić „Ivančice“ iz Ivanca, u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom i Policijskom postajom  Ivanec,  proveo je  projekt pod nazivom „Čuvajte nas pazite nas jer znakovi su premalo…“. „Budući da  djeca pripadaju najranjivijim sudionicima u prometu, cilj  je projekta osposobiti djecu za savjesno i sigurno kretanje u prometu, prevencija opasnosti i nezgoda koje bi im se mogle dogoditi u prometnim situacijama“, istaknula je ravnateljica Dječjeg vrtića Suzana Divjak. Projektom su bila obuhvaćena djeca u dobi od 3 godine do polaska u školu, odnosno 150-ero mališana smještenih u 6 odgojnih skupina.

Aktivnosti unutar skupina kretale su se od radno-praktičnih  (izrada vozila i prometnih znakova od neoblikovanog materijala, izrezivanje prometnih vozila iz novina), izrada didaktičkog materijala (stolne igre, križaljke i osmosmjerke, izrada podne igre, lotto igre od čepova).

Polazeći od dječjih potreba, interesa i prava djeteta, uvažavajući okolnosti i individualnosti djece, osmišljene su najčešće prometne situacije kako bi djeca uvježbala načine pravilnog ponašanja u prometu.

 Zbog toga su hodnici vrtića uređeni u prometni poligon:  uz “cestu“ su postavljeni prometni znakovi i upaljena svjetla na semaforu. Djeca su, poštujući prometne znakove i prometnog policajca jurila vrtićkim hodnicima u autićima koje su  izradili sami od kartonskih kutija.

Kako bi se djeca upoznala  s djelovanjem policije ne samo u prometu nego i u široj društvenoj zajednici, te od čega i kakvih sve opasnosti  policija štiti, u posjetu  su pozvani prometni i kontakt policajac. Na djeci primjeren način, približen im je rad policije u Ivancu. Policijski službenici, Zvonko Pintarić i Josip Horvatić strpljivo su odgovarali na bezbroj dječjih pitanja.

 Na prometnom poligonu djelatnici Policijske postaje iscrtali su  zadatke koje su djeca morala izvršiti sa svojim biciklićima  (vožnja po ravnoj površini, svladavanje osmice, vožnja u krugu te zaobilaženje čunjeva). Zato je u suradnji s Policijskom postajom u Ivancu organizirano  „polaganje vozačkog ispita“ za najmlađe.

Naravno, svih 50-tak mališana spretno su savladali prepreke koje su postavljene pred njih, te im je načelnik Policijske postaje Ivanec, Boris Divjak, za poseban trud i zalaganje u svladavanju vozačkih vještina uručio vozačke dozvole.

Isto tako, mališanima Dječjeg vrtića u „posjet“ je stigao i pas za detekciju eksploziva Dino, a njegov vodič Vlado Šincek odgovarao je na sva dječja pitanja o njegovim vještinama.

Ovaj nadasve edukativan i sveobuhvatan projekt završio je, naravno,  u Policijskoj postaji Ivanec. Šetnjom do ivanečkog raskrižja, uz poštivanje prometne signalizacije i prepoznavanje i imenovanje prometnih znakova, djeca su se uputila do Policijske postaje.

Tamo je već sve bilo spremno za njihov dolazak.  Policijski automobili svih modela parkirani na način da ih djeca mogu što bolje vidjeti. Zatim, policijski motocikli koji su posebno oduševili dječake koji su odmah poželjeli provozati se na njima, pa zatvor i puno svega drugo zanimljivog.



Stranica