Nastavak kriminalističkog istraživanja zbog zlouporabe položaja

Slika PU_V/vijesti/ilustracije/policija05.jpg

Nastavkom kriminalističkog istraživanja nad 48-godišnjakom, policijski službenici Policijske uprave varaždinske utvrdili su da postoji osnovana sumnja da je kao direktor trgovačkog društva iz Varaždina, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi počinio kazneno djelo Zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 337. Kaznenog zakona, jer je izradio krivotvorenu fakturu za neizvršene usluge koje je potom fakturirao drugom trgovačkom društvu.

Foto: Ilustracija

Nastavkom kriminalističkog istraživanja nad 48-godišnjakom, policijski službenici Policijske uprave varaždinske utvrdili su da postoji osnovana sumnja da je kao direktor trgovačkog društva iz Varaždina, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi počinio kazneno djelo Zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 337. Kaznenog zakona, jer je izradio krivotvorenu fakturu za neizvršene usluge koje je potom fakturirao drugom trgovačkom društvu. Na taj je način na štetu tog trgovačkog društva, a u korist njegovog trgovačkog društva ostvarena nepripadna materijalna korist od oko 141 000 kuna. Na navedeni je iznos izdana krivotvorena faktura, a ista je plaćena kompenzacijom.

Nadalje, od vlasnika tog trgovačkog društva  tražio je izradu okončane situacije i krivotvorene građevinske knjige dana 24. prosinca 2008. godine iako radovi prema ugovoru nisu bili izvedeni konačno. Na taj je način zadužio svoje trgovačko društvo za iznos od oko 1 207 000 kuna, umanjeno za izvedene radove od oko 220 000 kuna. Stvarni radovi su dovršeni tek u svibnju 2009. godine i to u vrijednosti od oko 149 400 kuna manje nego što je fakturirano.

Isto tako, kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno da je kao odgovorna osoba tog trgovačkog društva prouzročio neutvrđenu materijalnu štetu drugom trgovačkom društvu iz Varaždina u kojem je također bio u svojstvu odgovorne osobe, na način što je utjecao na 42-godišnjeg djelatnika prvog trgovačkog društva da krivotvori narudžbe za usluge koje su koristile privatne osobe i fakturira ih drugom trgovačkom društvu. Do sada utvrđenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je na taj način nastala šteta za drugo trgovačkog društvo i to u vremenu od 2008. do 2010. godine od najmanje 65 000 kuna.



Stranica