Svečano obilježena 20. obljetnica SJP Roda

Slika PU_V/vijesti/2011/03/21/rode1.jpg

Foto: PU varaždinska

„Dragi pripadnici SJP Rode PU varaždinske, u ovih 20. godina od vašeg osnivanja, sjećamo se i osnivanja Specijalnih jedinica policije diljem Hrvatske,  prisjećamo se dvadeset godina samostalnosti Hrvatske. Ovo je godina u kojoj ćemo obilježiti 20. obljetnicu samostalnosti i neovisnosti RH, godina koja nas treba ispunjavati posebnim ponosom jer u dvadeset godina, nama se dogodila cijela jedna povijest: od osamostaljenja, obrane, oslobađanja hrvatskog teritorija do ulaska Hrvatske u sve međunarodne institucije, trenutka kad smo u 2011. pred još jednim velikim povijesnim ciljem, a to je završetak pregovora i ulazak RH u EU. Ni jedan od tih ciljeva ne bismo ostvarili da nije bilo vas i vaših prijatelja hrabrih hrvatskih branitelja, da nije bilo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, njegove odlučnosti, njegove i vaše ljubavi za Hrvatsku “, naglasila je među inim predsjednica Vlade RH  Jadranka Kosor danas, 18. ožujka  u Varaždinu obraćajući se nazočnima na obilježavanju 20. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije Roda tadašnje PU varaždinske u čijem je sastavu bila i današnja PU međimurska.

Samoj  svečanosti  proslave 20. obljetnice SJP Roda uz brojne pripadnike SJP Roda, pripadnike Specijalnih jedinica policije iz cijele Hrvatske, obitelji poginulih, nazočili su i potpredsjednik Sabora RH, ratni ministar MUP-a Ivan Jarnjak, ministar  MOBMS- Tomislav Ivić, ratni predsjednik Vlade RH Franjo Gregurić, župani Županije varaždinske i Županije međimurske Ivan Perhoč, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, biskup Biskupije varaždinske mons. Josip Mrzljak te brojni uzvanici i gosti.

Nazočne je uzvanike i goste pozdravio predsjednik USJP Roda Goran Mihalić, dok se  u ime MUP-a okupljenima obratio Dražen Vitez, zamjenik glavnog ravnatelja policije i sam tijekom Domovinskog rata pripadnik i zapovjednik SJP Roda Varaždin kazavši: „ U ovoj svečanoj prigodi obilježavanja 20. obljetnice SJP Roda PU varaždinske s ponosom s vama dijelim radost ove svečanosti. Prilika je sada da s ovog mjesta uputim najsrdačnije čestitke, pripadnicima USJP Roda.“  Vitez je zahvalio svim poginulim i nestalim pripadnicima Roda tijekom Domovinskoga rata na žrtvi za Domovinu, navodeći  kako su Rode osnovane početkom 1991. u teškim i uzburkanim vremenima kada se ostvarivo tisućljetni san o hrvatskoj samostalnosti.  Navodeći prebogat ratni put SJP Roda Varaždin, njihovo sudjelovanje u svim većim akcijama i operacijama tijekom Domovinskog rata kazao je kako ovaj svečani čin obilježavanja 20. obljetnice u svim pripadnicima Roda budi istodobno i ponos i bol i sjetu.

Ivan Jarnjak istaknuo je, pak, kako je tadašnja PU varaždinska imala tijekom Domovinskog rata 31 poginulog pripadnika te šestoricu nestalih, od toga 21 policajac je poginuo i 5 ih je nestalih  u obrani Vukovaru te dodao: „Kad se govori o obrani Vukovara ne može se i ne smije se zaobići pripadnike PU varaždinske. Jer su oni bili bitan čimbenik u toj obrani. Vaš put je put na čast i slavu cijeloj hrvatskoj domovini, a posebno može biti ovaj kraj ponosan sa svima vama pripadnicima Roda.

Svečanost obilježavanja 20. obljetnice SJP Roda PU varaždinske započela je polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim i nestalim pripadnicima Roda. Potom je u katedrali održano prigodno misno slavlje kojeg je predvodio vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac. Također, predstavljena je i fotomonografija „20 proljeća Roda“o ratnom putu SJP Roda u izdanju Udruge SJP Roda o kojoj su govorili dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i urednik Zlatko Mehun.

Za završetak svečanosti pripadnici ATJ Lučko izveli su pokaznu vježbu.



Stranica