Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju

Slika PU_V/vijesti/ilustracije/policija05.jpg

Policijski službenici policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjom ženom zbog osnovane sumnje da je zlorabila ovlasti u poslovanju. N

Foto: Ilustracija

Policijski službenici policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjom ženom zbog osnovane sumnje da je zlorabila  ovlasti u poslovanju. Naime, osnovano se sumnja da je navedena žena kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa šireg varaždinskog područja, u prvoj polovici prošle godine, u carinskim deklaracijama prilikom uvoza robe, potvrdila da će  se oko 45 tona  uvezenog specijalnog benzina, odnosno organskog otapala poznatijeg kao „White spirit“, trošiti isključivo u procesima proizvodnje u različitim industrijama, te da se ono neće koristiti kao pogonsko gorivo ili gorivo za grijanje, odnosno kao njihov aditiv.

Takovom izjavom uvezena roba je puštena u slobodni promet bez oporezivanja trošarinom. Obzirom da je ipak navedeno otapalo korišteno nenamjenski i suprotno izjavi,  i to kao aditiv pogonskom gorivu za vlastite potrebe, 53-godišnjakinja je na taj način trgovačkom društvu pribavila protupravnu imovinsku korist u nešto većem iznosu od oko 200 000 kuna, i time počinila kazneno djelo Zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292. Kaznenog zakona. Sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, kaznena prijava podnijeta je i protiv trgovačkog društva.



Stranica