Održane sjednice vijeća za komunalnu prevenciju na području PP Varaždin

Slika PU_V/vijesti/2009/09_mjesec/17_09/JAL_1.jpg

Proteklih dana na području PP Varaždin održane su tri sjednice Vijeća za komunalnu prevenciju, i to u općinama Vidovec, Gornji Kneginec i Sv. Ilija.U svakoj općini je to treća održana sjednica od osnivanja, a dnevni red koji su članovi Vijeća za komunalnu prevenciju obrađivali,

Foto: PU Varaždinska

Proteklih dana na području PP Varaždin  održane su tri sjednice Vijeća za komunalnu prevenciju, i to u općinama Vidovec, Gornji Kneginec i Sv. Ilija.

U svakoj općini je to treća održana sjednica od osnivanja, a dnevni red  koji su članovi Vijeća za komunalnu prevenciju obrađivali, sastojao se od  analize  stanja sigurnosti  na području navedenih općina,  analize provedenih prevencijskih projekata i aktivnosti u 2010. godini, te prijedloga prevencijskih projekata i aktivnosti za 2011. godinu.

U svim općinama  prihvaćena je ocjena  zadovoljavajućeg stanja sigurnosti za 2010. godinu,  budući da  na području nijedne  od navedenih  općina nije bilo  događaja koji bi na bilo koji način  ugrozio  sigurnost  građana. 

U općini Vidovec  tijekom 2010. godine  realizirano je  nekoliko  aktivnosti, a većina se  odnosila  na  prevenciju  u zonama  osnovnih škola u Tužnom, Vidovcu i  Nedeljancu,  otkriveni su počinitelji  oštećenja dječjeg  igrališta  uz pomoć  građana, a u vezi istog pokrenuta je inicijativa uvođenja video nadzora - vanjskog u OŠ Vidovec.  Od većih projekata  koji se planiraju  u općini Vidovec inicijativa  je članova vijeća za postavljanje panela za mjerenje brzine u zonama  OŠ na području  općine, podjela reflektirajućih prsluka  za djecu u vrtiću «Škrinjica», te predavanja  završnim razredima OŠ o nasilju među djecom i maloljetnicima, te o prekršajnoj i kaznenoj odgovornosti maloljetnika.

U općini Gornji Kneginec u 2010. godini  realizirano je nekoliko  aktivnosti i projekata  u svezi sigurnosti, prvenstveno  učenika, pješaka i biciklista.  Dodatno je osvijetljena  okolina OŠ na prijedlog članova vijeća,  a zahvaljujući tome otkriveni su i počinitelji  oštećivanja školske zgrade. Nastavilo se  s uređivanjem pješačkih staza na području  općine što je pridonijelo sigurnosti pješaka, a od inicijativa  članova vijeća  spomenuli bi i  prijedlog za  izgradnju rotora  na križanju  istočne obilaznice grada Varaždina i Topličke ulice, čime bi se  smanjenjem brzine  povećala i sigurnosti sudionika u prometu. I ova  općina  će u 2011. godini pokrenuti inicijativu  za postavljanje panela za mjerenje brzine u zoni OŠ. 

Članovi vijeća za komunalnu  prevenciju  općine Sveti Ilija  raspravljali su  o odrađenim aktivnostima  u 2010. godini, te vrijedi napomenuti da je u svezi sigurnosti učenika OŠ u Beletincu uređeno ugibalište  i nogostup ispred OŠ,  na inicijativu  članova vijeća  uređen je i prometni poligon OŠ u Beletincu sa vertikalnom signalizacijom,  a u ostalim naseljima  općine  nastavilo se s uređenjem pješačkih staza, prvenstveno na frekventnoj prometnici od Turčina do Črešnjeva, čime je povećana sigurnost učenika na dolasku  i odlasku  škole.  Inicijativa članova vijeća je da se u 2011. godini nastavi s projektima sigurnosti, prvenstveno problema Školske ulice u naselju Sv. Ilija,  što je usko povezano sa sigurnošću  učenika i ostalih građana, uređenje ugibališta - parkirališta za školski autobus kod OŠ Sv. Ilija,  te uvođenje protuprovalnog alarma , odnosno vanjskog video nadzora u OŠ Beletinec.



Stranica