Oprezno u prometu prilikom proslave „Martinja“

Slika PU_V/vijesti/ilustracije/alkotest02.jpg

Povodom narodnog običaja krštenja mošta – „Martinja“, u razdoblju od 10. do 14. studenog ove godine, policijski službenici Policijske uprave varaždinske provodit će pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebice vozača motornih vozila.  

Foto: Ilustracija

Povodom narodnog običaja krštenja mošta – „Martinja“, u razdoblju od 10. do 14. studenog ove godine, policijski službenici Policijske uprave varaždinske provodit će pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebice vozača motornih vozila. Tako će se u tom razdoblju vršiti pojačana kontrola prometa  na cijelom području Policijske uprave, a posebno na mjestima na kojima su se događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Naime, analizom statističkih podataka stanja sigurnosti cestovnog prometa utvrđeno je da je alkohol i dalje dominantan problem, naročito izražen u vrijeme blagdana i vikenda, te da se kao najčešći sudionici, odnosno počinitelji nesreća, pojavljuju mladi vozači i to ne samo po godinama starosti već i po vozačkom stažu.

Stoga će policijski službenici i kroz redovitu službu te kroz preventivno – represivne akcije pojačati postupanje prema vozačima koji ne poštuju temeljne norme sigurnog odvijanja prometa, a naročito prema onima koji upravljaju pod utjecajem alkohola te time dovode u opasnost sebe i druge sudionike u prometu. Podsjećamo da je člankom 199. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisana zabrana upravljanja vozilom u prometu na cesti pod utjecajem alkohola. Smatrat će se da je pod utjecajem alkohola osoba za koju se analizom krvi ili krvi i urina ili alkotestiranjem pomoću alkometra utvrdi udio alkohola u krvi, odnosno u organizmu veći od 0.50 g/kg. Novčana kazna i period oduzimanja vozačke dozvole ovisite će o udjelu koncentracije alkohola u krvi.

Također napominjemo da je za mlade vozače propisano upravljanje motornim vozilom bez utjecaja alkohola u organizmu. Ovom prilikom skrećemo pozornost svim sudionicima u prometu, da u vrijeme proslave „Martinja“ ne sjedaju za upravljač ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da ostanu na mjestu proslave do otrežnjenja ili da vozilo daju na upravljanje osobama koje nisu pod utjecajem alkohola. Vezano uz navedeno, a u sklopu provođenja operativne akcije „Alkohol“ dana 12./13. i 13./14. studenog, policijski službenici Policijske uprave varaždinske će vozačima koji se zateknu u prometu, a prilikom nadzora se utvrdi da ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola, u sklopu preventivnih aktivnosti darivati jednokratni alkotester kojim se  može preliminarno testirati na prisutnost alkohola u organizmu.



Stranica