U Ivancu održana zajednička vježba evakuacije i spašavanja

Slika PU_V/vijesti/2010/10/14/Foto 1.jpg

Foto: PU varaždinska
S ciljem provjere Plana evakuacije i spašavanja Osnovne škole „Ivan Kukuljević Sakcinski“ Ivanec, te spremnosti i osposobljenosti operativnih snaga zaštite i spašavanja grada Ivanca, jučer, 13. listopada s početkom u 14 sati održana je zajednička vježba evakuacije i spašavanja iz navedene Škole. Osim provjere osposobljenosti djelatnika i polaznika Škole za postupanje u slučaju izvanrednih situacija i valjanosti predviđenih pravaca evakuacije, praktično se provjeravala brzina intervencije žurnih službi uključenih u poslove evakuacije i spašavanja.

Organizator ove vježbe bio je Stožer zaštite i spašavanja Grada Ivanca, a na vježbi su uz djelatnike i učenike Škole sudjelovale interventne ekipe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ivanec, Hitne medicinske pomoći iz Ivanca, policijski službenici Policijske postaje Ivanec te služba Gradskog društva Crvenog križa. Vježba je organizirana i održana u suradnji sa Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, Područnim uredom u Varaždinu, čiji su službenici pružili stručnu pomoć prilikom izrade elaborata i koordinacije sa žurnim službama. Pretpostavka vježbe bila je da je na prvom katu Škole u jednoj od učionica  izbila vatra u košu za otpatke koja se počela širiti na drvene zidne obloge, a potom se dim počeo širiti iz pretpostavljene učionice hodnicima zgrade.

Nakon primjećivanja dima u hodniku daljnji tijek vježbe bio je vezan uz organizaciju evakuaciju Škole na najbrži i najsigurniji način sukladno donesenom Planu evakuacije za sve učenike i djelatnike koji se u tom trenutku nalaze u Školi, uz istovremeno uzbunjivanje i koordinaciju djelovanja vatrogasnih, spasilačkih i drugih žurnih službi. Nakon toga, simulirano je gašenje požara te evakuacija i medicinsko zbrinjavanje unesrećenih učenika i djelatnika Škole. Policijski službenici PP Ivanec koji su također stigli na mjesto događaja nakon zaprimanja dojave o požaru putem Županijskog centra 112 Varaždin, imali su zadatak nadzora i upravljanjem prometom na prometnicama uz Osnovnu školu te zadatke osiguranja mjesta događaja tijekom gašenja požara i zbrinjavanja unesrećenih.

Vatrogasci DVD-a Ivanec su tom prilikom za djelatnike Škole organizirali praktičnu demonstraciju gašenja požara zapaljive tekućine uz pomoć ručnih "S" aparata za početno gašenje požara, dok su djelatnici Gradskog društva Crvenog križa organizirali demonstraciju reanimacije na lutki. Izvršenom analizom ocjenjeno je da je vježba u cjelini uspješno izvedena, uz zaključak da bi ovakvih vježbi trebalo biti više. Osim snaga koje su izvodile ovu vježbu, kao promatrači i ocjenjivači sudjelovali su i zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje DUZS u Varaždinu Zdravko Vrbanić, zamjenica gradonačelnika Grada Ivanca Jasenka Friščić sa suradnicima, načelnik Policijske postaje Ivanec Boris Divjak te sudionici pete koordinacije djelatnika zaštite i spašavanja jedinica regionalne i lokalne samouprave, koja se istog dana održavala u Varaždinu.



Stranica