Obilježavanje Dana policije u Policijskoj upravi varaždinskoj

Slika PU_V/vijesti/2010/10/01/IMG_3368.JPG

Foto: PU varaždinska

Dan policije – blagdan svetog Mihaela u Policijskoj upravi varaždinskoj i ove je godine obilježen nizom aktivnosti. Tako je u petak, 24. rujna u športskoj dvorani „Graberje“ u Varaždinu održan tradicionalni malonogometni turnir na kojem je sudjelovalo 6 ekipa i to ekipa Opće bolnice Varaždin, ekipa varaždinskih novinara, predstavnika lokalne samouprave, predstavnika pravosuđa, svećenika i ekipa PU varaždinske. Ove je godine prvo mjesto osvojila ekipa domaćina PU varaždinske koja je u finalnoj utakmici pobijedila ekipu svećenika.

Program je nastavljen u ponedjeljak, 27. rujna kada je u jutarnjim satima u prostorijama Policijske uprave varaždinske održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi, kojoj se odazvalo  60-ak djelatnika iz cijele Policijske uprave. Istovremeno je u dvorištu Policijske postaje Varaždin organiziran „Dan otvorenih vrata“ koji je posjetilo oko 1 000 djece iz dječjih vrtića i osnovnih škola s područja Varaždina. Djeca su tom prilikom mogla razgledati izloženu policijsku opremu i tehniku, vozila, naoružanje i opremu kojom se policijski službenici koriste u svom radu. Također su mogli razgledati prostorije za zadržavanje i Operativno komunikacijski centar Policijske uprave te isprobati funkcioniranje sustava veza. Najveći interes djece i ovog su puta izazvali psi za detekciju eksploziva odnosno droga. Tijekom cijelog tog dana posjećivane su obitelji poginulih i nestalih pripadnika Policijske uprave varaždinske u Domovinskom ratu.

U utorak, 28. rujna, nastavljen je program obilježavanja Dana policije svetom misom u varaždinskoj katedrali, koju je predvodio varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak. U 10.30 sati na Gradskom groblju Varaždin, načelnik Policijske uprave varaždinske Rade Sitar sa suradnicima položio  je vijenac na spomen-obilježje stradalima u Domovinskom ratu. Počast poginulim i nestalim pripadnicima PU varaždinske paljenjem svijeća tom su prigodom iskazale i brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, Udruga umirovljenika PU varaždinske, te članovi obitelji poginulih i nestalih djelatnika. Potom je položeno cvijeće i zapaljene svijeće za poginule i nestale policajce i u spomen-sobi, te kod spomen-panoa u prostorijama Policijske uprave varaždinske.

Svečana akademija povodom Dana policije održana je s početkom u 12 sati u Koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin, a istoj su uz vodstvo i djelatnike Policijske uprave varaždinske nazočili predstavnici lokalne samouprave,  pravosuđa, inspekcija, školstva, predstavnici susjednih policijskih uprava i policijskih uprava iz Republike Slovenije, Biskupije varaždinske i mnogi drugi. Nakon govora načelnika Policijske uprave varaždinske, te gradonačelnika grada Varaždina i zamjenika župana Varaždinske županije, načelnik Policijske uprave varaždinske uručio je pohvalnice 15-orici policijskih službenika za istaknutu požrtvovnost i osobni i profesionalni doprinos pri učvršćivanju ugleda i promicanju povjerenja u rad Policijske uprave varaždinske. Svečana akademija završila je prigodnim zabavnim programom koji su izveli učenici Glazbene škole Varaždin, te članovi Društva „Naša djeca“ Varaždin.



Stranica