Održana vijeća za komunalnu prevenciju u općinama Sračinec i Vinica

Slika PU_V/vijesti/2009/09_mjesec/16_09/trnovec.JPG

Proteklih su dana na području PP Varaždin održane dvije sjednice općinskih Vijeća za komunalnu prevenciju.

Foto: Ilustracija
Proteklih su dana na području PP Varaždin održane dvije sjednice općinskih Vijeća za komunalnu prevenciju. Dana 10. rujna 2010. godine održana je druga sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju općine Sračinec. Uz prihvaćanje izvješća o stanju sigurnosti članovi Vijeća raspravljali su o provedenim prevencijskim aktivnostima od prošle sjednice, te je zaključeno da je u godinu dana postojanja Vijeća učinjeno dosta na području samozaštite općinske odnosno školske imovine.

Inicijativom Vijeća postavljen je alarm i video nadzor u zgradu osnovne škole, održana su predavanja učenicima o prometnoj kulturi, nasilju među djecom i obiteljskom nasilju, a prisutnošću policije na dionici državne ceste D-2 smanjen je broj prometnih nesreća na području općine. Nadalje, prepoznati su i neki problemi kao što je okupljanje djece odnosno maloljetnika na sportskim terenima i dječjim igralištima u kasne noćne sate, te oštećivanje istih, a rješavanje tog problema nastaviti će se u predstojećem razdoblju. Također, u proteklom razdoblju župnik Župe Sračinec organizirao je u prostorima župe predavanja sa svjedočanstvima o pogubnim učincima droge gdje su sugovornici bili i članovi zajednice Cenacolo. Daljnji rad Vijeća za prevenciju bazirat će se na školskoj prevenciji ovisnosti i agresivnom ponašanju, a organizirati će se i predavanja odnosno radionice za roditelje odnosno učenike.

Dana 13. rujna 2010. godine održana je druga sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju općine Vinica. Također i na ovom je Vijeću prihvaćeno stanje zadovoljavajuće sigurnosti na području općine, razmatrani su problemi sigurnosti i postavljen je okvir prevencijskog postupanja u predstojećem razdoblju.

Od aktivnosti koje su provedene je niz predavanja održanih u osnovnoj školi učenicima o međugeneracijskom nasilju, štetnosti pušenja, alkohola i droga, a roditeljima je na roditeljskim sastancima održano predavanje o roditeljskim obvezama i suzbijanju obiteljskog nasilja. Na području općine distribuiran je i letak o prevenciji u cestovnom prometu, a učestalim nadzorima može se govoriti o povoljnom stanju u cestovnom prometu. Dogovoreni su i prioriteti u predstojećem razdoblju koji će se odnositi na postupanje pojedinih institucija u uspostavi povoljnog javnog reda i mira na području općine a koji je vezan uz određene ugostiteljske objekte, te veći angažman oko samozaštite od krađa i provalnih krađa prvenstveno u obiteljske kuće i vikendice na području općine Vinica. Također, od članova Vijeća podnijeta je inicijativa o dodatnom uređenju signalizacije na pojedinim prometnicama u cilju povećanja sigurnosti prvenstveno djece odnosno učenika osnovne i srednje škole.



Stranica