Početak školske godine-Savjeti roditeljima i djeci pri sudjelovanju u prometu

Slika PU_V/vijesti/2010/09/07/IMG_6513.JPG

Polazak u školu za svako dijete važan je trenutak. No, ta se velika promjena održava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece

Foto: PU varaždinska
Polazak u školu za svako dijete važan je trenutak. No, ta se velika promjena održava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece. Uvidom u evidencije prometnih nesreća utvrđeno je da u mjesecima;  rujan i listopad na cestama naše županije sudjeluje i do desetero djece, i to  najčešće kao pješaci zadobivajući razne ozljede. S obzirom i na velik broj odgojno-obrazovnih ustanova nema točnog mjesta gdje bi se stradavanja djece u prometu češće događala, a i dječje ponašanje na cesti često je nenadano, impulzivno, te u slučaju i manjeg propusta nažalost dovodi do neželjenih posljedica koja su ipak najčešća u vrijeme dolaska i odlaska u školu. I same psihofizičke sposobnosti djece još uvijek nisu dovoljno prilagođene uvjetima u kojima se odvija suvremeni cestovni promet, jer djeca su nižeg rasta i nemaju dobru preglednost, nemaju razvijenu sposobnost točne procjene brzine kretanja vozila, skloni su zanemariti činjenicu da prelaze cestu i potpuno se usmjeriti na drugu aktivnost.


Kako dijete ne bi samo savladavalo probleme koje donosi cestovni promet, potrebna im je pomoć svih odraslih; vozača, roditelja, nastavnika, jer dječje živote treba zaštiti.
U želji da ova kao i svaka naredna godina prođe bez stradavanja djece upućujemo apel vozačima motornih vozila da u narednom periodu posvete dodatan oprez kada voze u blizini škola, dječjih vrtića, igrališta. Poseban je oprez potreban kada voze cestom gdje su uz rub parkirana vozila ili treba biti spreman da u svakom trenutku postoji iznenadna pojava djeteta na kolniku kada se nalaze iza zaustavljenog školskog autobusa.
Da bi i djeci približili svakodnevne probleme na cesti, organizitat ćemo edukativna predavanja s ciljem upoznavanja prometnih pravila, stvaranje kulturnih navika na prometnici, jer djecu ne valja samo poučiti već i razviti naviku pravilnog ponašanja.


Ovim putem umoljavamo i roditelje, posebno najmlađe djece da pripreme svoje dijete za samostalno sudjelovanje u prometu, da ga upozore na loše i vlastitim primjerom pokažu pozitivno ponašanje.
Djetetu je poželjno ukazati na najsigurniji put od kuće do škole, na kritične dionice, raskrižja, dijelove ceste sa slabom preglednošću, a ako je dijete primorano sudjelovati u prometu noću, ne samo da je poželjno, već prema čl. 127. Zakona o sigurnosti prometa na cestama RH, dijete mora biti osvijetljeno ili označeno reflektirajućim materijalom. A kad dijete završi s nastavom i kad ga dočekujete pred školom izbjegavajte se nalaziti na suprotnoj strani ulice.
I na kraju, nemojte da vaš prvoškolac za put prema školi koristi bicikl što može imati tragične posljedice, uostalom i zakonom je zabranjeno.
Nadamo se da ćemo uz zajedničko zalaganje u prometu, najmlađima osigurati bezbrižan put do školske klupe.


Stranica