Oprez pri spaljivanju korova

Kako prilikom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, te spaljivanju korova, suhog lišća i trave, dolazi do požara na otvorenim prostorima, skrećemo pozornost građanima da prilikom obavljanja navedenih radova poduzmu mjere osiguranja kako se vatra ne bi proširila na okolne površine i objekte, da na mjesto spaljivanja korova donesu vodu, a isto tako da vode računa o smjeru vjetra.

Kako prilikom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, te spaljivanju korova, suhog lišća i trave, dolazi do požara na otvorenim prostorima, skrećemo pozornost građanima da prilikom obavljanja navedenih radova poduzmu mjere osiguranja kako se vatra ne bi proširila na okolne površine i objekte, da na mjesto spaljivanja korova donesu vodu, a isto tako da vode računa o smjeru vjetra. Nakon spaljivanja korova građani su dužni sanirati mjesto spaljivanja na način da ga ugase vodom i eventualno prekriju zemljom.

U slučaju spaljivanja korova i trave na većim površinama, potrebno je osigurati i vatrogasno dežurstvo.
Također treba naglasiti da spaljivanje mogu vršiti samo punoljetne osobe. Zakonom o zaštiti od požara, za izazivanje požara iz nehaja predviđena je novčana kazna od 10 000 do 50 000 kuna dok je za namjerno izazivanje požara predviđena novčana kazna od 100 000 kuna do 1 000 000 kuna ili kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci.


Stranica