II. SJEDNICA VIJEĆA ZA PREVENCIJU OPĆINE CESTICA

Dana 25. ožujka 2010. godine u prostorijama Općine Cestica održana je II. sjednica Vijeća za prevenciju Općine Cestica

             Dana 25. ožujka 2010. godine u prostorijama Općine Cestica održana je II. sjednica Vijeća za prevenciju Općine Cestica sa slijedećim dnevnim redom:
 
  1. Izvješće o stanju sigurnosti na području Općine Cestica
  2. Prijedlozi programa i aktivnosti preventivnih djelatnosti u predstojećem razdoblju na području Općine Cestica
             U izvješću o stanju sigurnosti koje je iznio načelnik policijske postaje Varaždin g. Darko Blaži, napomenuto je povećanje kaznenih djela krađe iz obiteljskih kuća,teških krađa provaljivanjem u vikend objekte i krađe dijelova kanalizacijske opreme na području općine. U svezi istog, u predstojećem razdoblju pojačati će se distribucija obavijesnih letaka i tiskanih materijala građanima općine vezanih uz prevenciju opisanih kaznenih djela te animiranje građana na češće dojave o korisnim saznanjima za otkrivanje počinitelja. Nadalje, iako je bilo riječi o stanju sigurnosti u 2009. godini, napomenute su prometne nesreće na dionici državne ceste D-2 gdje su u ovoj godini smrtno stradale tri osobe. Tu će se maksimalno pojačati prisutnost policije prvenstveno radi utvrđivanja prekršaja vezanih uz prekoračenje brzine i vožnju pod utjecajem alkohola.
 

            U svezi dosad provedenih aktivnosti po pitanjima prevencije, od 1. sjednice Vijeća za prevenciju provedena su edukacijska predavanja u osnovnoj školi vezana uz promet i zlouporabu droga, a u pripremi je i predavanje roditeljima u svezi konzumacije alkohola u osnovnoškolskoj dobi. Po pitanju zaštite javnih objekata postavljena je rasvjeta oko škole, te u posljednje vrijeme više nema oštećivanja školske zgrade, a zadovoljstvo je iznijeto i rješavanjem prometne problematike oko škole od prošle sjednice.

             U predstojećem razdoblju planiraju se slijedeće prevencijske aktivnosti koje će članovi Vijeća organizirati:

            1. Već spomenuta predavanja i radionice roditeljima i učenicima o štetnosti alkohola.

            2. Edukacija roditelja o korištenju interneta i suzbijanju nasilja među djecom putem interneta korištenjem društvene mreže «Facebook».

            3. Općina Cestica će financirati određeni broj reflektirajućih prsluka koji će biti podijeljeni biciklistima na području općine u svim naseljima.

            4. I u ovoj općini je zamijećen problem nanošenja blata na prometnice u sezoni sezonskih poljoprivrednih radova, te će poljoprivrednici na adekvatan način u predstojećem razdoblju biti upozoreni na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama u svezi istog.

             Navedeni prijedlozi biti će organizirani i odrađeni od strane članova općinskog Vijeća za prevenciju do kraja tekuće školske godine.


Stranica