Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad dvoje hrvatskih državljana starosti 60 i 71 godinu utvrđeno je da su isti u svojstvu odgovornih osoba jedne štedno kreditne zadruge iz Varaždina, u razdoblju od 1. siječnja 2001. do 31. prosinca 2006. godine neistinito prikazivali stanje i kretanje sredstava i uspjeha u poslovanju

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad dvoje hrvatskih državljana starosti 60 i 71 godinu utvrđeno je da su isti u svojstvu odgovornih osoba jedne štedno kreditne zadruge iz Varaždina, u razdoblju od 1. siječnja 2001. do 31. prosinca 2006. godine neistinito prikazivali stanje i kretanje sredstava i uspjeha u poslovanju, na način da nisu poštivali međunarodne računovodstvene standarde i Zakon o računovodstvu.

Nepoštivanjem spomenutih propisa zapravo su manipulirali knjiženjem zateznih kamata na sumnjiva i sporna potraživanja, duplo su priznavali prihode tako da su na kraju poslovnih godina prikazali pozitivno poslovanje tj. dobit u poslovanju iako su u stvarnosti poslovali sa gubitkom. 
  Na navedeni način su u zabludi držali vjerovnike štedno kreditne zadruge da su njihovi štedni ulozi sigurni i na taj način oštetili štediše zadruge za sveukupni iznos od oko 13 500 000 kuna. Protiv navedenih se podnosi kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292. Kaznenog zakona.



Stranica