Protuzakonito prebacivanje osoba preko državne granice

U srijedu, 23. prosinca u 21.10 sati policijski službenici Postaje granične policije Varaždin u mjestu Dubrava Križovljanska, neposredno uz državnu granicu zatekli su u osobnom vozilu prilikom nezakonitog izlaska iz Republike Hrvatske hrvatskog državljanina starosti 30 godina te državljanina Srbije starosti također 30 godina.

U srijedu, 23. prosinca u 21.10 sati policijski službenici Postaje granične policije Varaždin u mjestu Dubrava Križovljanska, neposredno uz državnu granicu zatekli su u osobnom vozilu prilikom nezakonitog izlaska iz Republike Hrvatske hrvatskog državljanina starosti 30 godina te državljanina Srbije starosti također 30 godina.  Protiv državljanina Srbije temeljem Zakona o strancima donijeto je rješenje o protjerivanju kojim mu je određena zabrana ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj u trajanju od godinu dana.

Protiv hrvatskog državljanina se podnosi kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo Protuzakonito prebacivanje osoba preko državne granice iz članka 177. Kaznenog zakona te optužni prijedlog za prekršaje iz Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o strancima. 
Također, istog dana u 21.45 sati policijski službenici Postaje granične policije Varaždin u mjestu Jelovec Voćanski zatekli su u osobnom vozilu u nezakonitom izlasku iz Republike Hrvatske slovenskog državljanina starosti 19 godina i državljane BiH starosti 24 i 20 godina te dijete starosti jednu godinu.  Navedeni su uz optužni prijedlog za počinjene prekršaje iz Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o strancima dovedeni sucu Prekršajnog suda u Ivancu gdje su kažnjeni novčanim kaznama te im je određena zaštitna mjera protjerivanja iz Republike Hrvatske u trajanju od godinu dana.

Državljanin Republike Slovenije uz kaznenu prijavu za počinjeno kazneno djelo Protuzakonito prebacivanje osoba preko državne granice iz članka 177. Kaznenog zakona doveden je istražnom sucu Županijskog suda u Varaždinu koji mu je odredio zadržavanje u trajanju od 48 sati.



Stranica