Zimski uvjeti na cesti – obavijest

Iako zimski uvjeti na cesti u Republici Hrvatskoj nemaju svoj „datumski“ službeni početak, pod takvim se uvjetima smatra vrijeme kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na istom poledica.

Iako zimski uvjeti na cesti u Republici Hrvatskoj nemaju svoj „datumski“ službeni početak, pod takvim se uvjetima smatra vrijeme kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na istom poledica. U takvim je uvjetima za prometovanje potrebna zimska oprema pod kojom se podrazumijeva zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače (kada završi vožnja po cesti prekrivenoj snijegom potrebno je skinuti lance jer isti oštećuju cestu i vozilo).

Skrećemo pozornost vozačima na moguće opasnosti prilikom vožnje u zimskim uvjetima koje često dovode do prometnih nesreća. U snježnim uvjetima dolazi do lošeg prianjanja guma za snijeg pa se produžuje zaustavni put vozila, a dolazi i do otežanog upravljanja zbog nakupljanja snijega ispod blatobrana. Učestala pojava su i zamagljena vjetrobranska stakla ili nakupine snijega ispod brisača što otežava brisanje stakala i time smanjuje vidljivost odnosno preglednost. Također naglo ubrzavanje, naglo mijenjanje stupnjeva prijenosa, intenzivno kočenje ili iznenadno mijenjanje smjera kretanja na cesti prekrivenoj snijegom dovodi do zanošenja vozila ili proklizavanja.

Stoga savjetujemo svim vozačima da prilagode vožnju takvim uvjetima, odnosno da voze opreznije, smanje brzinu kretanja, povećaju razmak u vožnji u slijedu. Prilikom prolaženja ili mimoilaženja s vozačem bicikla potrebno je računati na njihovu nestabilnost ili mogućnost gubljenja ravnoteže i pada na tlo. Poseban je oprez potreban na mjestima gdje se najčešće događaju prometne nesreće a to su raskrižja, mjesta učestalog kočenja zbog blizine pješačkih prijelaza, na mostovima, nadvožnjacima i slično.

S ciljem smanjenja prometnih nesreća te doprinosu većoj sigurnosti svih sudionika u prometu na cestama, molimo vozače da provjere ispravnost svojih vozila te prilagode način vožnje uvjetima na cesti.


Stranica