Otvorenje Centra kreativne industrije Grada Varaždina- BUKA

Slika PU_V/vijesti/2009/11_mjesec/30/buka.JPG

U sklopu zajedničkog projekta Programa ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstva unutarnjih poslova „Sigurnost zajednica“ koji je započeo u ožujku 2007. godine, te uz suradnju varaždinskog Vijeća za prevenciju kriminaliteta, predstavnika grada Varaždina i Razvojne agencije sjever-DAN, danas, 30. studenog, u Varaždinu, u prostorijama bivše vojne pekare otvoren je Centar kreativne industrije „BUKA“. Otvorenju Centra prisustvovali su izaslanik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislava Karamarka, načelnik Policijske uprave varaždinske Rade Sitar, Stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev, gradonačelnik grada Varaždina Ivan Čehok i predsjednik Uprave Razvojne agencije sjever-DAN Miljenko Ernoić. Centar kreativne industrije osmišljen je nakon provedenog istraživanja javnog mnijenja o stanju sigurnosti u gradu Varaždinu u sklopu projekta „Sigurnost zajednica“. Istraživanje je pokazalo kako je nedostatak prostora za aktivnosti mladih i njihovu kreativnost ocijenjen kao problematičan od strane građana.

Stoga je Vijeće za prevenciju kriminaliteta grada Varaždina odlučilo pronaći mjesto u kojem će se mladi moći okupljati. Četiri glavna projektna partnera (UNDP, PU Varaždinska, Grad Varaždin, Razvojna agencija Sjever-DAN) započeli su suradnju u traženju lokacije za Centar kreativne industrije. Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo je od strane Ministarstva obrane prostorije stare vojne pekare kako bi istu prenamjenilo i adaptiralo u novu policijsku upravu, no zajednički s gradom Varaždinom dogovoreno je da se prostorije vojne pekare iskoriste za adaptaciju Centra kreativne industrije. UNDP je investirao u ovaj projekt iznos od 200.000 kuna, dok je Grad Varaždin investirao 250.000 kuna, a projektu se priključilo i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva s iznosom od 100.000 kuna. Centar kreativne industrije prvi je projekt prenamjene vojnih objekata u lokalnim zajednicama u društveno korisne objekte kako bi se osigurala sigurna, kreativna mjesta za mlade, poticao lokalni razvoj te lokalno poduzetništvo. Kroz javni poziv na predaju projekata potencijalnih korisnika Centra odabrano je 12 udruga, obrtnika i umjetnika.

U skladu s projektom UNDP-a „Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama RH“ (SGE) provedena je provjera energetske efikasnosti objekta, te je tim za energetsku efikasnost predložio potencijalne sponzore koji su ponudili energetski učinkovite materijale za adaptaciju prostora. U Republici Hrvatskoj još uvijek postoji veliki broj vojnih objekata koji stoje neiskorišteni. Upravo iz tog razloga UNDP će nastaviti suradnju s Ministarstvom obrane, lokalnom upravom i samoupravom, policijom, razvojnim agencijama i poduzetnicima diljem Hrvatske kako bi podržao jednako održive razvojne projekte u neiskorištenim vojnim objektima. Ovaj je Centar kreativne industrije primjer dobre suradnje između Vlade Republike Hrvatske, tijela lokalne uprave, privatnog sektora i civilnog društva u kreiranju sigurnih kreativnih mjesta za mlade.



Stranica