Svečana inauguracija kapelana Policijske kapelanije za PU varaždinsku

Slika PU_V/vijesti/2009/10_mjesec/15_10/kapelanija.jpg
Foto: PU Varaždinska
Jučer, 14. listopada s početkom u 11 sati u Župnoj crkvi Oštrice u Oštricama održana je sveta misa povodom inauguracije kapelana poslužitelja Policijske kapelanije „Svetog Jurja mučenika“ za Policijsku upravu varaždinsku, velečasnog Ivice Horvata, koju je u koncelebraciji sa još devetoricom vojnih kapelana odnosno župnika, predvodio biskup mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij.
Naime, Dekretom Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, velečasni Ivica Horvat, s danom 1. rujna 2009. godine imenovan je kapelanom poslužiteljem navedene Policijske kapelanije sa svim pravima župnika na tri godine, te je jučerašnjom svetom misom uveden u službu. Sveta misa započela je pozdravnim govorom načelnika Policijske uprave varaždinske, Rade Sitara, koji je tom prilikom policijskom kapelanu poželio mnogo sreće i uspjeha u njegovim planovima za dušebrižništvo djelatnika Policijske uprave, te da djelatnici u njemu prepoznaju dobrog duhovnog pastira. Lijepim se željama policijskom kapelanu u uvodnom dijelu svete mise pridružio i sam biskup, koji se osvrnuo na potrebu uvođenja policijskih kapelana te povezao osnovnu smjernicu policije – „služiti“ sa potrebom duhovne skrbi policajaca koji u pravom smislu riječi služe građanima.

Nakon toga, okupljenima na svetoj misi, među kojima su bili vjernici iz Župe Oštrice, ali isto tako i policijski službenici iz svih organizacijskih jedinica Policijske uprave varaždinske, te predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, obratio se velečasni Ivica Horvat, koji je tom prilikom naveo svoje planove za rad u Policijskoj kapelaniji, od organizacije hodočašća policijskih službenika u svetišta, organizacije tribina sa različitim temama, bračnih vikenda za djelatnike policije sa bračnim partnerima, te služenja svetih misa za poginule i nestale policajce u Domovinskom ratu. Istaknuo je kako za pripadnike Policijske kapelanije ima sva prava župnika za sakramente krštenja, vjenčanja i drugih. Velečasni Horvat nadovezao se na biskupove riječi o potrebi postojanja vojnih odnosno policijskih kapelanija, a isto tako je „svojim“ vjernicima iz Župe Oštrice obećao da njegovim služenjem u policijskoj kapelaniji, neće izgubiti na kvaliteti duhovne skrbi. Nakon toga, velečasni Horvat svečano je položio ispovijest vjere.


Stranica