Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanja

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad hrvatskom državljankom starosti 43 godine i hrvatskim državljaninom starosti 39 godina utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je navedena kao upraviteljica, odnosno navedeni kao predsjednik nadzornog odbora jedne financijske ustanove s područja Varaždina počinili više kaznenih djela Zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. i Zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292. Kaznenog zakona.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad hrvatskom državljankom starosti 43 godine i hrvatskim državljaninom starosti 39 godina utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je navedena kao upraviteljica, odnosno navedeni kao predsjednik nadzornog odbora jedne financijske ustanove s područja Varaždina počinili više kaznenih djela Zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. i Zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292. Kaznenog zakona. Navedeni su tijekom 2004. godine sklopili tri kupoprodajna ugovora temeljem kojih je financijska ustanova od troje hrvatskih državljana (suvlasnika i članova nadzornog odbora navedene financijske ustanove) kupila poslovne prostore na području Varaždinske županije po znatno višim cijenama od tržišnih, na koji je način za troje hrvatskih državljana pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od oko 6 500 000 kuna, a za koji je iznos oštećena financijska ustanova.

Također je utvrđeno da su isti tijekom 2005. i 2006. godine, odobravanjem fiktivnih kredita  koji nisu bili vraćeni u ugovorenom roku, smanjili osnovicu za obračunavanje poreza na dobit te su na taj način oštetili državni proračun za 2005. godinu za iznos od oko 1 600 000 kuna, a za 2006. godinu za iznos od oko 800 000 kuna. Protiv navedenih je Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu podnijeta kaznena prijava zbog počinjenja gore narečenih kaznenih djela.

 


Stranica