Osnovano Vijeće za prevenciju Općine Trnovec Bartolovečki

Slika PU_V/vijesti/2009/09_mjesec/16_09/trnovec.JPG

Foto: PU Varaždinska
U utorak, 15. rujna, s početkom u 10 sati održana je konstituirajuća sjednica Vijeća za prevenciju Općine Trnovec Bartolovečki. To je ujedno osmo osnovano Vijeće za prevenciju na području Policijske postaje Varaždin, uz već ranije postojeće u samom gradu Varaždinu te općinama Sračinec, Sveti Ilija , Vinica, Beretinec , Vidovec i Gornji Kneginec. U Vijeće za prevenciju koje broji 16 članova imenovani su načelnik Općine Trnovec Bartolovečki kao predsjednik, načelnik Policijske postaje Varaždin kao zamjenik, te predstavnici osnovnog školstva, zdravstva, socijalne skrbi, vjerske zajednice, medija, mladeži, mjesnih odbora i udruga s područja Općine. Potrebno je napomenuti da se radi o jednoj od najvećih općina u Varaždinskoj županiji, te da su prilikom konstituiranja članovi vijeća izrazili zadovoljstvo sudjelovanjem predstavnika medija u njegovom radu kako bi se preventivna djelatnost još više približila građanima.

Vijeće za prevenciju  ima za cilj  utvrđivanje i ostvarivanje programa prevencije na području Općine Trnovec Bartolovečki, kroz suradnju svih tijela i ustanova zaduženih za sigurnost ljudi, imovine, javnog reda te unaprjeđenje kvalitete  života građana.
Na navedeno je  sjednici usvojen Program rada Vijeća za 2009. godinu kojim će se obuhvatiti područje suzbijanja nasilja u obitelji, delinkvencije djece i maloljetnika, zlouporabe opojnih droga, suzbijanja svih oblika kriminaliteta, osiguranja povoljnog stanja javnog reda i mira,  te opće sigurnosti građana i imovine. Programom rada Vijeća za prevenciju Općine Trnovec Bartolovečki obuhvaćeni su svi prepoznati praktični problemi s kojima se susreću građani na području navedene Općine, a to su najčešće:

  • „divlja“ odlagališta smeća uz rijeku Dravu,
  • krađe i teške krađe provaljivanjem u  kuće,
  • nezakoniti lov i ribolov na području Općine,
  • prekoračenje brzine od strane vozača osobnih i teretnih vozila te motocikala  na državnoj cesti D-2,
  • remećenje javnog reda i mira prilikom odlaska iz pojedinih ugostiteljskih objekata u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima,
  • sve veća prisutnost droge van gradskog područja,
  • obiteljsko nasilje na području Općine.

Kako na području Općine Trnovec Bartolovečki postoji i slobodna gospodarska zona u kojoj je zaposleno oko 3 000 ljudi, prevencijom će se obuhvatiti i gospodarski subjekti Općine.    Također, jedan od prioriteta rada Vijeća za prevenciju biti će adekvatno rješavanje signalizacije i crnih točaka na općinskim prometnicama s ciljem da se na taj način smanje moguće posljedice prometnih nesreća.

Slijedeća sjednica Vijeća za prevenciju Općine Trnovec Bartolovečki najavljena je za kraj ove godine kad će se razmatrati konkretni prijedlozi vezani uz projekte sigurnosti na području Općine za 2010. godinu, te izvršiti analiza ostvarenog do kraja ove godine. Danas, 16. rujna, s početkom u 19 sati u prostorijama Općine Jalžabet, u Jalžabetu, Trg Braće Radić bb, održat će se konstituirajuća sjednica Vijeća za prevenciju navedene Općine na kojoj će se predstaviti organizacijske i akcijske smjernice te programi rada za ovu godinu.



Stranica