Osnovano Vijeće za prevenciju Općine Gornji Kneginec

U ponedjeljak, 14. rujna, s početkom u 18 sati održana je konstituirajuća sjednica Vijeća za prevenciju Općine Gornji Kneginec.

U ponedjeljak, 14. rujna, s početkom u 18 sati održana je konstituirajuća sjednica Vijeća za prevenciju Općine Gornji Kneginec. To je sedmo osnovano Vijeće za prevenciju na području Policijske postaje Varaždin, uz već ranije postojeće u samom gradu Varaždinu te općinama Sračinec, Sveti Ilija , Vinica, Beretinec i Vidovec. U Vijeće za prevenciju  imenovani su načelnik Općine Gornji Kneginec kao predsjednik Vijeća, načelnik Policijske postaje Varaždin kao zamjenik, te predstavnici Općinskog vijeća, prosvjete, športske zajednice, Savjeta mladih te župnik Župe Kneginec. Vijeće za prevenciju  ima za cilj  utvrđivanje i ostvarivanje programa prevencije na području Općine Gornji Kneginec, kroz suradnju svih tijela i ustanova zaduženih za sigurnost ljudi, imovine, javnog reda te unaprjeđenje kvalitete  života građana.

Na navedeno je  sjednici usvojen Program rada Vijeća za 2009. godinu kojim će se obuhvatiti područje suzbijanja nasilja u obitelji, delinkvencije djece i maloljetnika, zlouporabe opojnih droga, suzbijanja svih oblika kriminaliteta, osiguranja povoljnog stanja javnog reda i mira,  te opće sigurnosti građana i imovine. 
Programom rada Vijeća za prevenciju Općine Gornji Kneginec obuhvaćeni su svi prepoznati praktični problemi s kojima se susreću građani na području navedene Općine, a to su najčešće:

  • okupljanja na nepristupačnim i neosvijetljenim mjestima kao potencijalni izvor negativnosti za djecu i druge građane,
  • teške krađe provaljivanjem u vikend kuće,
  • oštećivanje i devastacija školske i općinske imovine,
  • prekoračenje brzine od strane vozača osobnih i teretnih vozila te motocikala  na državnoj cesti D-510 te u manjoj mjeri na državnoj cesti D-3,
  • pijančevanje na javnom mjestu i drugi oblici narušavanja javnog reda i mira u blizini ugostiteljskih objekata uz čiji se rad vežu različiti sigurnosni problemi,
  • sve veća prisutnost droge van gradskog područja,
  • obiteljsko nasilje na području Općine.

Kao jedan od prvih projekata prevencije planira se postavljanje video nadzora oko Osnovne škole Gornji Kneginec gdje su do sada zabilježeni slučajevi oštećenja školske zgrade i okoliša. Slijedeća sjednica Vijeća za prevenciju Općine Gornji Kneginec najavljena je za kraj ove godine kad će se razmatrati konkretni prijedlozi vezani uz projekte sigurnosti na području Općine za 2010. godinu, te izvršiti analiza ostvarenog do kraja ove godine.



Stranica