Svečani ispričaj Marijana i Slavka Martana na "Hodnju Ivanec - Vukovar 2024"

  • Slika \PU_V\vijesti\2024\Ivanec-hodnja\Hodnja Ivanec - Vukovar 29.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na početku svečanosti odana je počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, posebice onima koji su živote na Oltar Domovine položili u VRO Bljesak 1995. godine, te hrvatskim redarstvenicima ubijenima  2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu.

Foto: UDVDR Ogranak Ivanec

U četvrtak, 2. svibnja u Ivancu,  na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima održana je svečanost početka "Hodnje Ivanec - Vukovar 2024", tijekom koje će Marijan i Slavko Martan propješačiti oko 300 kilometara.

Hodnja Ivanec - Vukovar sastoji se od deset etapa duljine oko 300 kilometara, od Ivanca sa zapada, pa sve do Vukovara na istoku Hrvatske, te kroz pet  Županija.
 
Svečanosti je prisustvovala Marijanova i Slavkova obitelj, predstavnici UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec, organizatora Hodnje, načelnik Policijske postaje Ivanec Danijel Leskovar,  izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Ivanca, Srednje škole Ivanec, ivanečki župnik vlč. Tihomir Kosec, te kolege i prijatelji. 
 
"Kontaktirano je više desetaka prijatelja, poznanika, brojnih dobrih ljudi iz braniteljskih udruga, Lovačkih društava, Društava Crvenog križa, Udruga za sport i rekreaciju, Gradova, Općina i Županija i ovaj je zahtjevan posao, do sada, okončan na zadovoljstvo, vjerujemo, svih koji su sudjelovali u organizaciji, a posebno naših hodača Marijana i Slavka. Najvažnije nam je bilo Marijanu i Slavku osigurati dvije stvari; potpunu logističku potporu u smislu da tijekom puta imaju ono najneophodnije, osvježenje, nešto za prigristi, odmoriti i u miru prespavati, te da se, možda i još važnije, na svakom od tih 300-tinjak kilometara osjećaju sigurno.", naveo je predsjednik UDVDR Ogranak Ivanec Ljudvek Cikač. 
 
„Ideja za ovo putovanje je duga, kao i pripreme za njega, a razlog je želja da se oda počast poginulim hrvatskim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec. To je moj zavjet, kojega sam odlučio ispuniti. Hvala svima koji su pomogli da se to ostvari.“, rekao je Marijan Martan.
 
Načelnik Policijske postaje Ivanec Danijel Leskovar pohvalio je inicijativu te je organizatorima i hodačima rekao kako mogu računati na punu potporu.
 
Pozdrave potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, prenijela je njegova izaslanica, voditeljica Područnog ureda Varaždin, Snježana Hunjet, kazavši kako će se za ovaj pothvat čuti širom Hrvatske i biti dostojno popraćen, te najavila potporu i pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja i Područnih jedinica Ministarstva diljem puta od Ivanca do Vukovara.
 
Vlč. Kosec je Marijanu i Slavku darovao krunice, rekavši kako su već sada, na početku svoga puta, povezali Hrvatsku, te ih ispratio molitvom i posvećenjem.
 
Počast poginulim hrvatskim braniteljima s područja Grada Ivanca ima i dodatnu simboliku, s obzirom na to da je jedan od njih i Marijanov i Slavko bliski prijatelj i sumještanin Josip Martan iz Voće, iz zaselka Martani, pripadnik Specijalne policije PU varaždinske „Roda“, poginuo 30. srpnja 1991. godine u Hrvatskoj Kostajnici.

Stranica