Državljanima Nepala održano predavanje s ciljem veće sigurnosti u prometu

S ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu, a posebno vozača bicikla, policijski službenici Policijske uprave varaždinske u suradnji s Autoškolom Autokluba Varaždin, su u utorak, 20. kolovoza, proveli preventivno-edukativno predavanje za državljane Nepala vezano uz propisnom i sigurnom ponašanju u prometu kada u istom sudjeluju kao pješaci ili vozači bicikla.

Foto: PU varaždinska

Predavanje državljanima Nepala održao je policijskog službenika Krešimira Cesara na engleskom jeziku zbog lakšeg razumijevanja te predavač i stručni voditelj navedene škole Tomislav Pintek, uz stručno prevođenje na engleski jezik od strane policijskog službenika Krešimira Cesara.

Preventivnu edukaciju biciklista u prometu možemo nazvati ključnim sredstvom za povećanje sigurnosti na cestama. Biciklisti trebaju biti upoznati s prometnim znakovima, pravilima prednosti i pravilnim načinom ponašanja na cestama, a što uključuje korištenje biciklističkih staza/traka, svjetala i reflektirajuće odjeće/oznaka za vrijeme upravljanja biciklom te zabranu korištenja površina namijenjenih za kretanje pješaka i drugo.

Educirani biciklisti su manje skloni sudjelovanju u prometnim nesrećama jer bolje razumiju kako se sigurno ponašati na cestama, a kada biciklisti znaju i poštuju prometna pravila, smanjuje se i rizik od konflikata i prometnih nesreća (s automobilima, pješacima, drugim biciklistima i drugo).

Na edukativnom predavanju bilo je prisutno 13 stranih državljana te su isti upoznati sa sigurnim načinom upravljanja na cestama, prometnim znakovima i njihovim značenjima, korištenju biciklističkih staza/traka, svjetala i reflektirajuće odjeće/oznaka za vrijeme upravljanja biciklom, zabranu korištenja površina namijenjenih za kretanje pješaka, zabranu upravljanja biciklom pod utjecajem alkohola iznad 0.5 promila, zabrani korištenja mobitela i slušalica u oba uha za vrijeme vožnje i drugo.

Svim polaznicima predavanja načelnik Postaje prometne policije Varaždin, Dejan Piskač, zahvalio se na dolasku, te zaželio sigurno sudjelovanje i snalaženje u cestovnom prometu na prometnicama Varaždinske županije. Tom prilikom rekao je “ Edukativna predavanja stranim radnicama kontinuirano traju od listopada 2021. godine, kada se primijetilo da na područje Varaždinske županije dolazi sve više stranih radnika. U cilju da smanjimo njihovo stradanje u prometu i educiramo ih o našim prometnim propisima odlučili smo pokrenuti predavanja za strane državljane. Ova predavanja su za strane državljane izuzetno korisna i to je jedan od alata putem kojeg možemo smanjiti njihovo stradavanje u prometu s obzirom da ih na tim predavanja educiramo o prometnim propisima, načinu kretanja i sudjelovanja u prometu te kaznama koje im prijete ukoliko krše prometne propise. S obzirom da svakodnevno imamo priljev stranih državljana nastaviti ćemo i dalje sa ovakvim predavanjima.“

U cilju što bolje vidljivosti u noćnim uvjetima kako bi mogli sigurnije sudjelovati u prometu te na taj način izbjeći novčane kazne i povećati svoju vidljivost, a time i sigurnost u prometu, svim polaznicima predavanja podijeljeni su reflektirajući prsluci.
 

Stranica