Preventivne aktivnosti sa udrugom Roda uz provođenje akcije „Poštujte naše znakove“

U četvrtak, 21. rujna u vremenu od 08.00 do 11.00 sati u zonama dječjih vrtića i škola na području grada Varaždina sa udrugom Roda vršen je nadzor korištena sjedalica i propisnog vezivanja djece sigurnosnim pojasom.

Foto: PU varaždinska

Od strane voditeljice udruge Roda, izvršen je besplatni pregled autosjedalica i postavljana istih. Tom prilikom je ukazano roditeljima koji prevoze djecu na nepravilnosti i pogreške postavljenih sjedalica te su na taj način roditelji educirani kako pravilno postaviti dječju sjedalicu i omogućiti djeci sigurnu vožnju na putu do škole ili vrtića.

Također svim vozačima i roditelja skrenuta je pozornost na ponašanje u zonama odgojno-obrazovnih ustanovama i provođenju preventivno-represivnih mjera iz akcije Poštujte naše znakove.

Djeca u prometu uglavnom stradavaju zbog krivice i odgovornosti odraslih, a poznato je da djeca u prometu ponavljaju pogreške roditelja. Postoji niz razloga zbog čega su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu, a jedan od njih je što se djeca nižeg rasta, zbog čega nemaju dobru preglednost, teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, zaigrana su i vrlo lako „uče“ loše ponašanje roditelja u prometu.

Obzirom da djeca stradavaju i kao putnici u vozilima, prevozeći se nepropisno smješteni na prednjem sjedalu, ili nisu propisno smješteni u sigurnosnu sjedalicu/postolje policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin su 21.rujna u vremenima od 06.00 do 10.00 sati i od 13.00 do 16.00 sati uz preventivne aktivnosti proveli i Lokalnu akciju pojas/sjedalica kojom prilikom je utvrđeno 12 prekršaja iz čl. 163 st. 8 ( nekorištenje sigurnosnog pojasa) i 4 prekršaja iz čl. 163 st. 9 (prijevoz djece bez sjedalice/postolja ili djece koja nisu bila vezana sigurnosnim pojasom).
 
Uzornoj djeci podijeljene su slikovnice, prometne bojanke za djecu, pokretni krug sa pravilima ponašanja pješaka u prometu, a roditeljima letak „Autosjedalica uvjek i bez iznimke“.

Stranica