Oprezno na Varaždinskim kupalištima

Nekoliko korisnih savjeta kupačima na rijekama i jezerima
 

Foto: PU varaždinska

U četvrtak, 30. lipnja i petak, 01. srpnja policijski službenici Policijske postaje Varaždin su u suradnji sa djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Varaždin proveli preventivnu akciju pod nazivom „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“.

Preventivnom akcijom cilj je ukazati na opasnosti koje prijete kupačima, kao što su nesreće na vodi, odnosno podizanje svijesti i važnosti sigurnosnih mjera prilikom kupanja, te upozoravanje na opasnosti prilikom nastupanja ekstremno visokih temperatura.
U sklopu aktivnosti održana je i radionica kako pružiti pomoć unesrećenoj osobi u vodi. Osim korisnih savjeta o ponašanju u/na vodi, policijski službenici su prezentirali preventivnu aktivnost „Stop provalama u vozila“ i druge preventivne aktivnosti samozaštitnog ponašanja prilikom boravka na plaži, dok su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin  predstavili kodeks sigurnosti na vodi, mjerili tlak i razinu šećera u krvi.
 
Svake godine tijekom ljeta, građani osvježenje od vrućina i sparina traže u kupanju na rijekama, jezerima ili u moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, zbog čega se nažalost događaju tragedije.
Ponajprije je riječ o utapljanju! Mladi vrlo često skaču bez razmišljanja u vodu! Tu vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu.
Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek onda more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok.
Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.


Kako bi se izbjegli tragični događaji i povećala sigurnost kupača, apeliramo na građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređeni za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi.
U cilju prevencije takvih događaja, a ujedno želimo podignuti razinu svijesti svih građana o opasnostima koje prijete, te dajemo sljedeće savjete:
·         djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez prisutnosti i nadzora roditelja ili druge odrasle osobe
·         koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba, 
·         neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje
·         nije poželjno plivati najmanje jedan sat nakon obroka
·         nije poželjno plivati ukoliko se konzumira alkohol
·         u vodu plivač nikako ne bi smio ulaziti vruć
·         ne skakati u vodu nepoznate dubine
·         izbjegavati plivanje u samoći
·         ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah potražite pomoć i drugih osoba ukoliko su one u blizini
·         ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć
- pozovite pomoć na 112 ili 192! 

Stranica