Obaveza korištenja sigurnosnog pojasa

U cilju bolje sigurnosti prometa, policijski službenici  PPRP Varaždin su jučer, 8. listopada provodili preventivno-represivnu  akciju

Vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi dužni su koristiti pojas na prednjim i na stražnjim sjedalima, na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.
           
Prilikom prijevoza djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe. Težini stradavanja također pridonosi nepoštivanje zakonskih odredbi, odnosno, djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana, nisu smještena u dječju sjedalicu ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.
Nepoštivanjem navedenih odredbi Zakona vozači i putnici čine prometni prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 1000 kuna, a u prvih 8 mjeseci 2019 godine na području PPRP Varaždin policijski službenici utvrdili su 430 prekršaja  nekorištenja sigurnosnog pojasa
           
U cilju bolje sigurnosti prometa, policijski službenici  PPRP Varaždin su jučer, 8. listopada provodili preventivno-represivnu  akciju „Pojas“. Akcija se provodila od 14 do 19 sati, te je utvrđeno 30  prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje. Ovim putem apeliramo da  prije početka svake vožnje pa i one najkraće - obavezno koristite sigurnosni pojas. Njegovim korištenjem na samo da će se  izbjeći plaćanje zakonske, novčane sankcije, već će se  u slučaju prometne nesreće izbjeći teže posljedice stradavanja.

Stranica