Više o regiji

Grad Varaždin smješten je u sjeverozapadnom dijelu Republike Hrvatske, na desnoj obali rijeke Drave, na nadmorskoj visini od 174 metra. Ima približno 50 000 stanovnika te je, iako u svjetskim razmjerima malen, bogat kao kulturno, društveno, obrazovno, a u novo vrijeme i industrijsko te informatičko središte sjeverozapadne Hrvatske.

Prvo pisano spominjanje grada Varaždina zabilježeno je 1181. godine, te od tada grad piše stranice svoje bogate povijesti.

1209. godine Varaždin je proglašen slobodnim kraljevskim gradom, te se 2009. godine obilježava 800. godišnjica od tog povijesnog događaja.

Varaždin je u razdoblju od 1767. do 1776. bio glavni grad Hrvatske, od 1993. godine je sjedište Varaždinske županije, a od 1997. godine i Varaždinske biskupije.


Danas je Varaždin poznat kao grad baroka, glazbe i cvijeća. Njegova povijesna jezgra uključuje jednu od najstarijih vijećnica u Europi te Stari grad i brojne palače, pa Varaždin slovi kao najočuvanije barokno središte u ovom dijelu Europe.


U gradu Varaždinu se svake godine održavaju razna kulturno-zabavna zbivanja kao što su „Špancirfest“, „Barokne večeri“, „Sjajni bal“ te „Međunarodna izložba cvijeća“, „Obrtnički sajam“, „Sajam lova, ribolova i turizma“ itd., kao i cijeli niz drugih, manjih svakodnevnih kulturnih i povijesnih zbivanja.