Prijevara u gospodarskom poslovanju

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad hrvatskom državljankom starosti 33 godine utvrđeno je da je ista kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva sa šireg zagrebačkog područja,

Foto: Ilustracija
Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad hrvatskom državljankom starosti 33 godine utvrđeno je da je ista kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva sa šireg zagrebačkog područja, naručila robu od trgovačkog društva sa novomarofskog područja te je nakon zaprimanja sredstva osiguranja plaćanja – zadužnice, dana 31. kolovoza 2009. godine izdana roba za iznos od oko 91 000 kuna, no preuzete obveze se nisu mogle naplatiti jer na računu trgovačkog društva u trenutku aktivacije nije bilo dostatnih sredstava. Daljnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je navedeno trgovačko društvo sa zagrebačkog područja sklopilo poslovni odnos sa trgovačkim društvom s ludbreškog područja za robu u vrijednosti od oko 368 000 kuna, te je 11. rujna 2009. godine roba isporučena no naplata nije bila moguća zbog nenaplativosti zadužnice.

Isto tako na identičan je način potpisan ugovor o poslovnoj suradnji sa jednim trgovačkim društvom sa šireg varaždinskog područja koje je isporučilo robu u vrijednosti od oko 213 000 kuna, dok se ostavljene bjanko zadužnice kao sredstvo osiguranja plaćanja nisu mogle naplatiti.  Protiv 33-godišnjakinje se podnosi kaznena prijava za počinjena kaznena djela Prijevare u gospodarskom poslovanju iz članka 293. Kaznenog zakona, dok se protiv trgovačkog društva podnosi kaznena prijava za ista kaznena djela u svezi Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.


Stranica