Prijevara u gospodarskom poslovanju

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad hrvatskim državljaninom starosti 47 godina utvrđeno je da je isti tijekom mjeseca siječnja 2007. godine kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva iz Velike Gorice izdao bjanko zadužnicu do 100 000 kuna voditelju poslovnice trgovačkog društva s ludbreškog područja

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad hrvatskim državljaninom starosti 47 godina utvrđeno je da je isti tijekom mjeseca siječnja 2007. godine kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva iz Velike Gorice izdao bjanko zadužnicu do 100 000 kuna voditelju poslovnice trgovačkog društva s ludbreškog područja, kao garanciju plaćanja za robu po vlastitom izboru u ukupnoj vrijednosti od oko 27 000 kuna koja mu je i izdana, s unaprijed stvorenom namjerom da istu ne plati jer je znao da na računu trgovačkog društva nema novčanih sredstava i da je zadužnica nenaplativa.

Također je utvrđeno da je isti prilikom izvršavanja obveza prema državnom proračunu i fondovima u razdoblju od 1. siječnja 2006. godine do 31. prosinca 2008. godine prijavio manju obvezu poreza na dodanu vrijednost, poreza na dohodak od kapitala i prireza na dohodak od kapitala u iznosu od oko 1 666 000 kuna. Isto tako utvrđena je i odgovornost navedenog trgovačkog društva iz Velike Gorice sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, jer je kaznenim djelima Prijevara u gospodarskom poslovanju iz članka 293. i Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292. Kaznenog zakona koja je počinio 47-godišnjak u svojstvu odgovorne osobe istog, pribavilo sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 1 693 000 kuna.



Stranica