Dva slučaja protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice

U utorak, 29. prosinca u 18.25 sati u mjestu Dubrava Križovljanska policijski službenici Postaje granične policije Varaždin zatekli su u osobnom vozilu prilikom pokušaja nezakonitog izlaska iz Republike Hrvatske, hrvatskog državljanina starosti 58 godina, te u drugom osobnom vozilu koje se kretalo neposredno iza naprijed navedenog, hrvatskog državljanina starosti 45 godina te troje državljana BiH starosti 42, 20 i 15 godina.

U utorak, 29. prosinca u 18.25 sati u mjestu Dubrava Križovljanska policijski službenici Postaje granične policije Varaždin zatekli su u osobnom vozilu prilikom pokušaja nezakonitog izlaska iz Republike Hrvatske, hrvatskog državljanina starosti 58 godina, te u drugom osobnom vozilu koje se kretalo neposredno iza naprijed navedenog, hrvatskog državljanina starosti 45 godina te troje državljana BiH starosti 42, 20 i 15 godina. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o strancima, državljanima BiH donijeta su rješenja o protjerivanju stranaca kojim im je određena zabrana ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj u trajanju od godinu dana.

Protiv hrvatskih državljana podnosi se kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo Protuzakonito prebacivanje osoba preko državne granice iz članka 177. Kaznenog zakona te optužni prijedlog za prekršaje iz Zakona o nadzoru državne granice i zakon o strancima. 
Također, istog dana u 19.55 sati policijski službenici Postaje granične policije Varaždin u mjestu Jelovec Voćanski zatekli su u osobnom vozilu prilikom pokušaja nezakonitog izlaska iz Republike Hrvatske državljanina Slovenije starosti 24 godine u svojstvu vozača te četvero putnika državljana BiH starosti 24, 42, 38 i 13 godina.

Za državljane BiH zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o strancima donijeta su rješenja o protjerivanju iz Republike Hrvatske kojim im je određena zabrana ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj u trajanju od godinu dana.  Državljanin Slovenije je uz optužni prijedlog za počinjene prekršaje iz Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o strancima doveden na Prekršajni sud u Ivancu gdje je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj u trajanju od godinu dana, nakon čega je uz kaznenu prijavu za počinjeno kazneno djelo Protuzakonito prebacivanje osoba preko državne granice iz članka 177. Kaznenog zakona doveden istražnoj sutkinji Županijskog suda u Varaždinu koja mu je odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati.



Stranica