Predavanja za učenike osnovnih škola u sklopu operativne akcije „Mir i dobro“

Kako bi se održalo povoljno stanje javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, i ove se godine na nivou Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u vremenu od 14. prosinca 2009. godine do 8. siječnja 2010. godine provodi operativna akcija „Mir i dobro“. Stoga su policijski službenici Policijske uprave varaždinske u suradnji sa djelatnicima Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Područni ured Varaždin, u razdoblju do 14. do 18. prosinca 2009. godine, održali predavanja za učenike osnovnih škola s područja Županije varaždinske, kako bi ih upozorili na opasnost od zlouporaba oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, koji su nažalost neizostavan dio blagdanskog raspoloženja te na taj način spriječili tragične posljedice.

Edukacija pod motom „Izbjegnimo neželjene posljedice“ održana je u osnovnim školama Sračinec, Svibovec, Šemovec, Črešnjevo, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec, Martijanec, Visoko, Breznički Hum, Donja Voća i Gornja Voća, a istom je obuhvaćeno petstotinjak učenika drugih, trećih i četvrtih razreda navedenih škola. Tako su djeca ovom prilikom upozorena na ozbiljne ozljede koje može izazvati uporaba petardi, raketa, vatrometa i različitih drugih pirotehničkih sredstava, te da ta sredstva nikako nisu igračke već da treba izbjegavati njihovu uporabu, pa čak i onih „najblažih“ iz razreda I., kao što su pucketajuće kuglice, žabice, pucajući bomboni, vatreni prsteni i slično.

Učenici su isto tako od strane djelatnika Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, na njima prilagođen način, educirani i o postupanju u situacijama kada su ugroženi ljudski životi, primjerice u potresu, poplavi, požaru i drugim nepogodama. Po završetku predavanja, djeci su podijeljeni i različiti edukativni i preventivni materijali, s napomenom da sa istim upoznaju i svoje roditelje kako bi i oni, sprječavajući a ne potičući nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih naprava i raprskavajućih sredstava, doprinijeli da blagdansko raspoloženje protekne u što ljepšem ozračju, bez ozljeda i drugih neželjenih posljedica.



Stranica