Osnovano Vijeće za prevenciju Općine Jalžabet

Foto: PU Varaždinska
U srijedu, 16. rujna, s početkom u 19 sati održana je konstituirajuća sjednica Vijeća za prevenciju Općine Jalžabet. To je ujedno deveto osnovano Vijeće za prevenciju na području Policijske postaje Varaždin, uz već ranije postojeće u samom gradu Varaždinu te općinama Sračinec, Sveti Ilija, Vinica, Beretinec , Vidovec, Gornji Kneginec i Trnovec Bartolovečki. U Vijeće za prevenciju koje broji 10 članova imenovani su načelnik Općine Jalžabet kao predsjednik Vijeća, načelnik Policijske postaje Varaždin kao zamjenik, te članovi – zamjenik načelnika Općine, član Općinskog vijeća, župnik Župe Svete Elizabete, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Jalžabet, ravnateljica dječjeg vrtiće, voditeljica Ordinacije obiteljske medicine i liječnik-predstavnik Doma za psihički oboljele odrasle osobe u Jalžabetu. Vijeće za prevenciju  ima za cilj  utvrđivanje i ostvarivanje programa prevencije na području Općine Jalžabet, kroz suradnju svih tijela i ustanova zaduženih za sigurnost ljudi, imovine, javnog reda te unaprjeđenje kvalitete  života građana. Na navedeno je  sjednici usvojen Program rada Vijeća za 2009. godinu kojim će se obuhvatiti područje suzbijanja nasilja u obitelji, delinkvencije djece i maloljetnika, zlouporabe opojnih droga, suzbijanja svih oblika kriminaliteta, osiguranja povoljnog stanja javnog reda i mira,  te opće sigurnosti građana i imovine.  Uz navedeno, posebna će se pozornost posvetiti praktičnim problemima specifičnim za građane Općine Jalžabet:

  • „divlja“ odlagališta smeća uz lokalne ceste i u šumama,
  •  teške krađe provaljivanjem u  vikend kuće,
  • povremena kretanja štićenika Doma za psihički oboljele odrasle osobe, van ustanove bez nadzora,
  • prekoračenje brzine od strane vozača osobnih i teretnih vozila te motocikala  na županijskim cestama 2086 (Turčin-Kelemen) i 2052 (Kelemen-Vrbanovec),
  • sve veća prisutnost droge van gradskog područja,
  • obiteljsko nasilje na području Općine.

Jedna od prvih aktivnosti Vijeća za prevenciju biti će adekvatno rješavanje pitanja kretanja osoba s psihičkim smetnjama van Doma bez nadzora. Uz to, planiraju se aktivnosti prometne edukacije djece u dječjem vrtiću i biciklijada s podjelom zaštitnih kaciga za djecu. Slijedeća sjednica Vijeća za prevenciju Općine Općine Jalžabet najavljena je za kraj ove godine kad će se razmatrati konkretni prijedlozi vezani uz projekte sigurnosti na području Općine za 2010. godinu, te izvršiti analiza ostvarenog do kraja ove godine.



Stranica